Ce inseamna ieftinirea painii pentru buzunarele romanilor. La pretul cozonacilor nu se va umbla
In tot acest timp, cel mai important aliment de pe masa al romanului, painea noastra cea de toate zilele, ar putea sa se ieftineasca de la 1 septembrie.
Anuntul a fost facut de patronatele din domeniu care au primit un cadou mult asteptat, din partea autoritatilor. TVA-ul la acest produs va scadea cu 15 procente.
Cand cumparati o paine de un leu platiti 80 de bani, cat costa efectiv produsul, si 20 de bani TVA-ul pentru stat. In teorie, daca taxa pentru valoare adaugata scade cu 15 % bani, pretul final ar urma sa fie 88 de bani.
In practica, insa, suntem la mana producatorilor. Acestia insa au anuntat prin gura asociatiilor patronale ca vor scadea in unele cazuri doar 10 bani. Astfel painea de un leu va costa 90 de bani, dar unii vorbesc chiar si de 85 de bani.
Atentie, o sa se ieftineasca doar painea nu si cozonacii, placintele ori prajiturile.
Nu orice este facut din faina va fi ieftinit spun producatorii, care au deja o lista in acest sens.
"Discutam despre produsele de panificatie, ori cozonacii nu sunt produse de panificatie.
- Nu sunt facuti tot din faina?
- Sunt facuti din faina, si prajiturile au faina, si placintele au faina, dar nu intra in categoria asta."
Cu alte cuvinte, pe lista posibilelor ieftiniri raman franzela, painea integrala, cea semialba, cornurile sau batoanele.
In fiecare luna, in Romania, se consuma peste 750 de milioane de paini de un leu. Asta inseamna ca fiecarei persoane ii revin cate 37 de paini pe luna. Cum acest produs este principalul aliment de pe masa romanilor, oamenii sunt extrem de sensibili la pret. Ei bine, dupa reducerea TVA-ului pretul painii de un leu ar trebui sa scada la 85 de bani.
Producatorii jura ca vor umbla la pret din ziua in care va scadea TVA-ul. Adica de pe 1 septembrie. Nu stiu insa ce se va intampla cu painea ajunsa deja pe rafturi.
"La brutarie, painea scade, dar magazinul isi pune adaos cat vrea el. In timp ce o brutarie castiga ceva la o paine, 2 bani, magazinul isi pune lejer 10 bani", spune Viorel Marin, presedinte patronatul de paine ANAMOB.
Pana una alta, marile retele de magazine vor semna un acord impreuna cu producatorii in care se obliga sa nu creasca in mod artificial pretul painii.