Ce criterii are de îndeplinit România pentru a adera la zona Euro. Îndeplinim 2 din 4

Ultimul update: Marti 05 Februarie 2019 07:06
Data publicarii: Luni 04 Februarie 2019 19:28
Categorie: Financiar

Premierul a anunţat că vrea ca ţara noastră să adere la zona Euro în anul 2024, dar astăzi îndeplinim doar două criterii dintre cele patru obligatorii ca să renunțăm la leu.

Într-un raport oficial al Comisiei pentru adoptarea Euro, România mai are de rezolvat peste 30 de probleme structurale, printre care investiții în educație, sănătate şi infrastructură. Ca să aderăm la euro trebuie să îndeplinim 4 criterii stabilite în tratatul de funcţionare al Uniunii Europene.

În primul rând preţurile trebuie să nu fluctueze cu mai mult de 1,5% faţă de cele mai performante 3 state europene la acest capitol. Noi am ratat aceasta ţintă anul trecut după ce am avut cea mai mare inflaţie din Europa timp de 8 luni la rând. Ţinta e sub 2%, noi suntem la 3,8% scumpiri generalizate. După cum vedeţi eram pe drumul bun în 2015 - 2017, dar am deraiat.

Al doilea criteriu este şi cel mai greu de împlinit - teoretic este vorba doar despre deficitul bugetar, adică diferenţa dintre cât cheltuieşte statul şi cât încasează - nu trebuie să depăşească 3 % din PIB. Deocamdată ne încadrăm în ţinta, însă doar la suprafaţă. Aici vedem cum, în numai 4 ani, am trecut de la investiţii publice de peste 5 miliarde de euro şi un deficit de puţin peste 1%, la cele mai reduse investiţii din ultimii 10 ani, timp de doi ani la rând, iar deficitul e făcut doar pentru cheltuieli sociale - pensii, salarii, ajutoare, remarca raportul aprobat chiar de către Guvern. Investiţiile ar însemna locuri de muncă în plus, productivitate mai bună, infrastructura - până când nu le avem, suntem doar nişte contabili cu cifre bune, nu ne vom dezvolta.

Cursul de schimb trebuie să fie şi el stabil, nu trebuie să fluctueze cu mai mult de 15% cel puţin doi ani. În ultima vreme a depăşit pragul de 4,7 lei pentru un euro, dar din 2017 până azi fluctuaţia e de 5%. În momentul în care vom trece la Euro preţurile şi salariile vor fi în euro. Acum avem cele mai mici salarii din Europa şi preţuri mult mai aproape decât salariile fata media celor din occident.

Ultimul criteriu ar fi ratele dobânzilor pe termen lung - nici pe acesta nu-l îndeplinim pentru că, la fel ca scumpirile, dobânzile trebui să nu depăşească 2 puncte peste ţările cele mai performante. În ultimii doi ani am ratat aceste ţinte. Ştiţi ce spunea un ministru al economiei acum 4 ani: Aderarea la Euro este mereu la 6 ani de la momentul vorbirii - acum e la 5. Vom vedea dacă de data aceasta Guvernul îşi va ţine promisiunile.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Italia a intrat în recesiune. Ce înseamnă asta pentru Zona Euro și români
Italia a intrat în recesiune. Ce înseamnă asta pentru Zona Euro și români
VIDEO PROTVPLUS.RO
curs valutar
Euro se apropie de maximul istoric din ianuarie. La cât a ajuns cursul
ROBOR la 3 luni a crescut la 3,25%, cel mai mare nivel din ultimele 3 luni
Scandal în coaliţie pe OUG 114. Dragnea se opune modificării, Dăncilă vrea "flexibilitate"
Țara din UE care angajează 1,5 milioane persoane. Joburi vacante în toate industriile
Indicele ROBOR la 3 luni a urcat la 3,19%, cel mai mare nivel din ultimele trei luni
Firmă din Vaslui cu 766 de milioane de angajaţi, prima la Start-up Nation. Ce e pe locul 2
Mugur Isarescu
BNR a cerut Guvernului abrogarea OUG 114. Ședintă cu scântei între Isărescu și Teodorovici
Europenii care se microcipează în masă. Tehnologia SF folosită tot mai des într-o țară UE
Trucul ”orașului ascuns”. De ce a dat Lufthansa în judecată un călător
Studiu. Românii nu au scăpat de mirajul telefoanelor și al televizoarelor smart
Afaceri cu lemnul rămas la ocoalele silvice. Decorațiunea care se vinde cu 500 de euro
România are livezi, dar nu are recolte. Nu știm să lucrăm cu specialiști