Italia a intrat în recesiune. Ce înseamnă asta pentru Zona Euro și români


Ultimul update: Vineri 01 Februarie 2019 20:05
Data publicarii: Vineri 01 Februarie 2019 17:39
Categorie: Stiri externe

Vestea că Italia a intrat în recesiune este de natură să îi îngrijoreze atât pe experţii în economie, cât şi pe oamenii de rând.

Printre ei, evident, şi cei peste un milion de români stabiliţi în Peninsulă. Economia ţării a scăzut constant, de când la putere a ajuns un guvern populist, care a dus o bătălie de luni de zile cu Bruxelles-ul, pe tema deficitului bugetar. După două trimestre consecutive de scădere, cu 0,2 şi 0,1%, în a doua jumătate a anului trecut, Institutul Naţional de Statistică a anunţat că Italia a intrat în recesiune - a treia oară în ultimii zece ani.

Profesor universitar de economie: "Vorbim despre o recesiune tehnică atunci când PIB-ul, care înseamnă cantitatea de bunuri şi servicii produse într-o țară, scade două trimestre la rând. Asta înseamnă că activitatea economică încetineşte, de fapt scade şi, din nefericire, nu este ceva nou pentru Italia. Economia italiană a crescut mai puţin decât media ţărilor din Zona Euro, în ultimii 25 de ani."

Premierul Giuseppe Conte s-a grăbit să dea vina pe factorii externi.

Giuseppe Conte: "Este vorba despre o perioadă de tranziţie, pentru că este pricinuită de războiul comercial (n.r. dintre Statele Unite şi China) care este în plină desfăşurare. Aşa că nu ne facem griji, vrem să ne concentrăm pe relansarea economiei, care va avea loc cu siguranţă în 2019, pentru că măsurile economice din buget vor începe să aibă efect"

Oamenii de rând nu ascund faptul că se tem de felul în care merge economia.

Italian: Sunt îngrijorat, trebuie să îmi dau seama ce va trebui să fac.
Italian: Va fi foarte dificil pentru toată lumea. Totul merge înapoi. La ce ne putem aştepta?

Este drept că economia în recesiune a Italiei este parte a unei încetiniri la nivel european şi vine într-un moment extrem de prost pentru coaliţia populistă aflată la putere.

Guvernanţii şi-au întemeiat stategia economică pe nişte previziuni de creştere pe care experţii le consideră din cale-afară de optimiste. Planul de cheltuieli bugetare, care îl depăşea cu mult pe al guvernului precedent, i-a îngrijorat pe investitori şi a iscat un conflict de luni de zile cu Uniunea Europeană.

Coaliţia de la putere plănuia să crească deficitul bugetar şi să stimuleze economia prin reduceri de taxe şi creşteri de cheltuieli bugetare.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO