Ce consecințe ar avea dacă am repatria rezerva de aur. Expert: ”Văd un lucru periculos”
Propunerea liderului PSD, Liviu Dragnea, și a senatorului Șerban Nicolae, ca rezerva de aur a României să fie ținută în țară, este puternic contestată.
Cei doi au inițiat un proiect de lege pentru ca 95% din aurul țării, adică aproape 100 de tone, să fie păstrate în băncile de la noi. Acum, 60% din metalul prețios este depozitat la Londra.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Dragnea și Nicolae susțin că Banca Națională nu câștigă nimic din aurul ținut în străinătate. Dar specialiștii BNR spun că fără această rezervă ținută în afara granițelor, unde poate fi oricând verificată, România și-ar pierde și credibilitatea pe care o mai are pe plan internațional.
Șerban Nicolae: ”Dumneavoastră, din obişnuinţă, vă ţineţi bijuteriile acasă. Nu le ţineţi la vecini şi nici nu plătiţi chirie să vi le ţină vecinii."
Cu aceste argumente, senatorul PSD Şerban Nicolae vrea ca rezervele de aur ale României să fie ţinute în ţară, nu parţial în străinătate, ca în prezent. Aşa că el a venit cu ideea, iar Liviu Dragnea i-a susţinut proiectul de lege.
În prezent, întreaga rezervă de aur a României cântăreşte 103,7 tone, potrivit BNR. 61 de tone, adică 59%, sunt ţinute la Banca Angliei, sub formă de lingouri, şi restul în ţară. Tot acest aur valorează acum 3,8 miliarde de euro.
Şerban Nicolae şi Liviu Dragnea susţin că, în ţară, costurile ar fi mai mici pentru depozitarea aurului.
Șerban Nicolae: ”România să nu mai plătească chirie pentru aşa ceva şi BNR să poată să utilizeze rezerva atunci când e cazul."
Chiria la Banca Angliei este puţin peste 63 de mii de euro pe an, conform ultimului raport al Băncii Naţionale. Surse din Banca Naţională susţin că, dacă am aduce aurul în ţară, costurile ar fi mult mai mari, iar singura explicaţie ar fi ca BNR să nu mai controleze rezerva.
"Schimbarea legii de funcţionare a BNR nici n-ar fi posibilă fără avizul Băncii Centrale Europene, iar tentative de modificare au mai fost, dar nu au primit girul europenilor", a transmis purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale.
În plus, oficialii BNR nu văd niciun motiv pentru repatrierea aurului.
Valentin Lazea, economist-șef BNR: ”Rezerva internaţională, de aceea se cheamă rezerva internaţională, pentru a putea fi văzută şi certificată de către pieţe, pieţele internaţionale.''
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a explicat că această rezervă poate fi oricând verificată, în sistem internaţional. Dacă ar ţinută în ţară, România nu ar mai avea credibilitate la nivel global.
Mugur Isărescu, în 2016: ''Rezerva internațională - aurul și valuta - este ținută în afara țării pentru că astfel se poate verifica existența acesteia în orice clipă pe plan internațional în sistemul de conturi, altfel ea neavând
Mugur Isărescu, în februarie 2019: ''Am fost acuzat că de ce ţin rezervele în străinătătate. De parcă le ţin eu, parcă sunt ale mele. Unde vreţi, nene, să le ţinem? Sunt rezerve internaţionale, credeţi că euro şi dolarii stau în beci la Banca Naţională? Stau în conturi.''
Economiştii şi reprezentanţii opoziţiei critică iniţiativa legislativă a PSD.
Mihai Bogza, Confederația Patronală Concordia, fost șef de bancă: ''Propunerea aceasta are un puternic caracter populist şi foarte puţin conţinut practic.''
Cristian Păun, profesor ASE: ”Văd un lucru periculos să aducă acel aur care acum se află într-o zonă neutră, într-o zonă departe de politicieni, să o aducă în ţară şi să o pună în braţele unor politicieni.''
Ion Stelian, deputat USR: ”E o suspiciune foarte mare care se abate lui Liviu Dragnea şi a celor din PSD. În momentul în care vor să pună mâna şi pe rezerva de aur a României prin BNR, e clar că e ceva necurat la mijloc."
Economiştii susţin că majoritatea ţărilor preferă să depoziteze rezervele de aur în bănci centrale din Anglia sau Franța.