Ce reduceri ar putea avea românii cu credite după ce BNR a decis să scadă dobânda cheie
Banca Națională a României a decis să scadă dobânda cheie pentru prima dată în ultimii ani, în care au fost doar de creșteri.
Reducerea este de 0,25%. Cei care au credite cu dobândă variabilă ar urma să plătească și rate puțin mai mici. Deși timidă momentan, această reducere este însă un semnal că vor urma și alte scăderi dacă și inflația își vă menține tendința descendentă.
Reducerea dobânzii cheie decisă de BNR este prima în ultimii trei ani.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
BNR nu a mai anunțat o reducere a dobânzii de politică monetară din 2021, de altfel, acesta a fost anul când a început o amplă serie de creșteri. Până la începutul anului trecut au fost 11 majorări consecutive ale dobânzii cheie, care a rămas la 7% până acum, când BNR a decis iată prima reducere de 0,25%. Principalul motiv este reducerea inflației, care a intrat încă de anul trecut pe un trend de scădere și a ajuns la 5,12% în mai, sub nivelul prognozat.
Reducerea anunțată de BNR o vor simți în primă fază cei care au credite mai vechi, la următoarea recalculare a ratei în funcție de ROBOR.
Pentru un credit de 250.000 de lei, pe 30 de ani, de exemplu, o reducere de 0,25% adică 45 de lei, de la 2.104 lei, la 2.059, potrivit finzoom.ro.
Cei care au credite calculate în funcție de IRCC, care se aplică mai târziu cu două semestre, ar putea plăti mai puțin abia de anul viitor. Până atunci sunt așteptate și alte scăderi ale dobânzii cheie, spun specialiștii.
Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România: „Cred că anul acesta va mai fi o scădere, la 6,5. Și s-ar putea, în funcție de ce se va întâmpla anul viitor, să avem mai multe anul viitor. Ar putea merge încă 4 scăderi anul viitor”.
Pentru asta și inflația trebuie să se reducă. Există însă riscul ca inflația să crească din nou, mai ales dacă se va majora TVA-ul anul viitor.