Care va fi viitorul Zonei Euro: unii il vad inexistent, altii spera sa triumfe stabilitatea
Chiar daca pare hazardat, multi prezic sfarsitul Zonei Euro, analizand problemele care macina acum Europa. Bursele raman sensibile la orice declaratia a liderilor europeni, care nu reusesc sa cada la pace.
Insusi presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a declarat ca Europa are de-a face cu o criza periculoasa. Intre timp, se asteapta minuni de la noul premier al Italiei, Mario Monti, iar in Grecia si Spania sunt anuntate, din nou, greve impotriva taierilor bugetare.
Perspectiva intoarcerii la o stabilitate politica in Italia si Grecia, doua tari care le dau frisoane liderilor europeni, n-a fost de ajuns pentru a calma si bursele. Mai ales ca Franta si Germania continua sa se contreze pe solutiile necesare pentru a depasi criza datoriilor.
Alegeri 2024
12:53
Candidați președinție 2024. Ordinea pe buletinele de vot la alegerile prezindețiale din 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Concret, e vorba de tiparirea de moneda si devalorizarea euro, ceea ce ar face ca datoriile suverane sa fie mai usor de platit. Ar presupune insa cresterea inflatiei, iar Germania se opune. O alta solutie ar fi emiterea de euro-obligatiuni, dar si aici Germania spune nu, considerand ca ele ar penaliza tarile disciplinate bugetar.
Nu am dat inca raspunsurile asteptate la intrebarea: "Care e viitorul Zonei Euro", a declarat Angela Merkel. Cancelarul german a adaugat si ca "lipseste increderea in capacitatea anumitor tari de a-si reforma economia si a directiona finantele pe drumul cel bun."
De fapt, problema Zonei Euro sta in faptul ca e formata din tari cu specific foarte diferit, care au insa o singura moneda. Germania are o economie centrata pe productie, care a reusit sa creasca si pe timp de criza. Spania sau Grecia traiesc din servicii si se finanteaza din credite.
Diversitatea de interese, dublata de faptul ca hotararile sunt luate cu unanimitate, duce la paralizie decizionala.
Insa cum acest lucru pare tot mai greu de realizat, nu sunt putini aceia care prezic sfarsitul Zonei Euro.