Bugetul Capitalei: peste 2 miliarde de euro. Pe ce se va cheltui cea mai mare parte din bani

14-02-2020 19:46


La Primăria Capitalei s-a votat vineri bugetul Bucureștiului și dacă tot a fost „Ziua îndrăgostiților'', consilerii PSD s-au gândit să fie, să spunem, originali, așa că au votat ridicând inimioare roșii.

Au avut și majoritate, așa că bugetul de două miliarde de euro a fost adoptat.

Inimioarele nu i-au înmuiat, însă, pe consilierii din opoziție, care spun că cifrele sunt nerealiste.

Cu inimi roșii au votat consilierii generali bugetul Capitalei, iar vorbe de dragoste au fost strecurate inclusiv în tradiționalele certuri care au loc în ședințele de consiliu.

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei: „Fiind Valentine's Day vă răspund cu dragoste și pe 24, de Dragobete.”

Bugetul Capitalei pentru acest an este estimat la aproape 10 milioane de lei, adică 2,1 miliarde de euro.

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei: „Cea mai mare sumă, peste 500 de milioane de euro, este alocată pentru fluidizarea traficului și sunt cuprinse aici marile proiecte de infrastructură, poduri, pasaje, supralărgiri, înnoirea parcului auto al STB. Dorim să achiziționăm 100 de tramvaie, 100 de troleibuze, 100 de autobuze electrice.”

Dintre proiectele începute care primesc bani anul acesta se numără Pasajul Ciurel și Străpungerea spre A1, pasajul Doamna Ghica, parcarea de la capătul șoselei Pantelimon și lărgirea străzii Fabrica de Glucoză, în nordul Capitalei, una dintre cele mai aglomerate zone. Tot în bugetul din acest an au fost incluse și trei proiecte noi: modernizarea bulevardului Dimitrie Pompeiu, tot în zona de nord, lărgirea șoselei București-Măgurele și a unor străzi din zona Pieței de Flori.

Unele proiecte s-au blocat, însă. De exemplu, modernizarea Patinoarului Flamaropol, care a început în 2017 și trebuia să fie gata anul trecut.

Marius Coajă, consilierul primarului general: „Am luat decizia împreună cu Direcția de Investiții să reziliem contractul, pentru că constructorul de acolo nu avea oameni mobilizați în șantier. Există foarte multe rapoarte puse la dispoziție. Suntem în instanța.”

100 de milioane de euro merg la Sănătate, cel mai important proiect fiind viitorul Spital Metropolitan, 45 de milioane de euro în consolidarile unor clădiri cu risc seismic iar 30 de milioane pentru refacerea rețelei de termoficare.

Veniturile estimate, aproape de două ori mai mari decât cele de anul trecut, îi revoltă pe consilierii din opoziție.

Alexandru Gâdiuță, USR: „De exemplu, recuperarea cheltuielilor de judecată. Sunt estimări de aproape 1000 de ori mai mari decât încasările de anul trecut. Din păcate, la sfârșit de an se va observa că foarte multe investiții vor pierde bani, pentru că sunt supraestimări, de fapt, bani care se alocă doar pe hârtie.”

Stelian Bujduveanu, PNL: „Ne spune că peste un miliard de lei va încasa din taxa pentru Oxigen. Aici arată exact ce a spus când am votat împotriva acestei taxe. Taxa pentru Oxigen nu a fost niciodată o taxă pentru a decongestiona Bucureștiul sau pentru a reduce poluarea. A fost strict pentru a acoperi gaura din buget. Astăzi, taxa nici nu se încasează, nu este funcțională.”

Un alt proiect votat de consilieri este decontarea a câte 500 de lei pentru 4000 de copii care au nevoie de ochelari.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO