Bode: Statul trebuie sa fie "baiatul destept". Guvernul ar putea rezilia contractele Hidroelectrica
Guvernul va rezilia in "conditii in care statul sa nu piarda" contractele bilaterale prin care Hidroelectrica vinde energie daca beneficiarii acordurilor comerciale nu vor accepta cresterea preturilor, scaderea duratei si a cantitatilor.
Aceasta declaratie ii apartine ministrului Economiei, Lucian Bode.
"Daca nu ajungem la rezultatul pe care il urmarim, suntem dispusi sa mergem pana la capat. Rezilierea in conditiile in care statul sa nu piarda. A venit timpul ca statul sa fie baiatul desptept din aceasta ecuatie", a declarat Bode pentru MEDIAFAX.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
El a adaugat ca pana la sfarsitul lunii martie ministerul va discuta cu toate firmele care au contracte cu Hidroelectrica.
Pana luni, oficialii institutiei au avut discutii cu reprezentatii companiilor Alro, Europec, Electromagnetica, Alpiq Romindustrie, Alpiq RomEnergie si Energy Holding.
Potrivit lui Bode, renegoceierea acordurilor va fi incheiata pana la sfartitul lunii martie.
"Vrem ca din aceste contracte statul sa fie de aceasta data baiatul destept, aceasta este tinta pe care o urmarim. Fie ca vorbim de un pret echitabil, de o durata mai apropiata de anul 2012, iar nu de 2018, pana cand au fost prelungite din nefericire trei dintre contracte", a mai spus Bode.
Renegocierea acestor contracte si anularea, in limitele legii, a acordurilor care nu pot fi renegociate, au fost solicitate de catre reprezentantii Fondului Monetar International (FMI).
Autoritatile au inceput la sfarsitul anului trecut sa renegocieze contractele, cerand beneficiarilor sa accepte scaderea cantiatilor de energie si a duratei pentru fiecare acord, precum si majorarea preturilor la care Hidroelectrica vinde energia.
Benecifiarii contractelor directe erau in 2010 producatorul de aluminiu Alro Slatina (ALR), Luxten Lightining, Energy Holding, Europec, Electromagnetica, Electrocarbon, ArcelorMittal Galati, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, EFT Romania, Electrica, Salrom, CHN Petrosani si CLMB Pationar Brasov.
Anul trecut, companiile Salrom, CNH si CLMB Patinoar Brasov au acceptat rezilierea acordurilor, iar Luxten a renuntat la acordul cu Hidroelectrica.
Contractele bilaterale de vanzare a energiei au fost incheiate de Hidroelectrica intre 2001 si 2003, iar contractele expira in 2014, 2015 sau 2018.