BNR vrea să limiteze creditele pentru populaţie. Ce măsuri ar putea introduce

15-09-2017 18:20


Banca Naţională ia la ochi creditele de consum. Mai mult decât atât, ar putea să limiteze la mai puţin de jumătate din veniturile sale rata maximă lunară pe care o poate obţine un client, aşa cum a fost, până acum 10 ani.

Şi asta deoarece dobânzile dau semne de creştere, iar cei cu datorii mari riscă să intre în incapacitate de plată.

Băncile ar putea fi obligate să dea credite care să nu depăşească 35% din venitul celui care are nevoie de bani.

În prezent, la un venit lunar disponibil de 3000 de lei, de exemplu, la un grad de îndatorare de 55% acceptat de multe bănci, rata lunară maximă poate fi de 1.650 de lei. Astfel cel vizat poate obţine un împrumut de 80.000 de lei.

Dacă BNR aplică plafonarea, rata lunară scade la 1.050 de lei, iar suma împrumutată va fi de numai 51.000 de lei.

În cazul românilor cu venituri mai mari de 10.000 de lei pe familie, băncile acceptă un grad de îndatorare şi mai mare care ajunge până la 65%.

Dan Suciu, purtător de cuvânt BNR: ”Această perioadă a creditelor ieftine nu va putea dura la nesfârşit. Creditarea a atins un prag de semnal, conform tuturor indicatorilor, nu este un prag de alertă care să impună măsuri de restrângere din partea BNR, cel puţin, pragul acesta de semnal indică faptul că am avut un ritm susţinut de creditare într-o perioadă în care dobânzile au fost extrem de favorabile."

Iar numărul celor care s-au împrumutat în ultimii ani încurajaţi de dobânzile scăzute la creditele în lei a crescut spectaculos. În iulie şoldul creditelor era de 74 de miliarde de lei, adică erau cu 20% mai îndatoraţi decât cu un an înainte. Acum, cei care achită deja ratele împrumuturilor făcute se pot aştepta să dea bani în plus, iar cei care vor să se împrumute la restricţii mai mari.

Cum calculează banca rata lunară maximă?

Din venitul total al familiei, se scad, în medie, 350 de lei de fiecare membru al familiei, plus utilităţile, transportul, impozitele şi alte datorii, iar ce rămâne este venitul disponibil la care banca aplică gradul maxim de îndatorare.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO