BNR a anuntat in cat timp ar putea intra Romania in ZONA EURO. "Bucurestiul e deja acolo, dar trebuie sa intre toata tara"
Romania mai are nevoie de sapte ani, la cum arata economia in momentul de fata, pentru a trece la euro. Estimarea apartine Bancii Nationale, iar asta inseamna ca tara noastra va intra in zona euro in 2022, nu in 2019, asa cum anuntasera autoritatile.
Guvernatorul BNR spune ca pentru a trece la aceasta moneda toate partidele politice trebuie sa semneze mai intai un pact, prin care sa isi asume ca vor sustine masurile care trebuie luate.
Pe hartie, Romania indeplineste si in prezent toate criteriile pentru a trece la euro. Inflatia, cursul de schimb, ratele dobanzilor, deficitul bugetar si datoria publica sunt in limitele impuse de europeni. Realitatea e insa una cruda. Nivelul de trai e inca extrem de scazut.
"N-ai cum sa stai sa te simti bine intr-un club bogat daca nu ai un anumit nivel de dezvoltare. Bucurestiul e deja in zona euro... Toata problema este ca trebuie sa intre toata tara", a spus Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.
In Bucuresti produsul intern brut pe cap de locuitor depaseste 30.000 de euro, cu 5.000 de euro peste media europeana. In schimb, Moldova si Dobrogea sunt cele mai sarace regiuni ale tari, cu un PIB pe cap de locuitor sub 10.000 de euro. Mai putin de jumatatea mediei europene. Dupa Bucuresti, Banatul, Crisana si Maramures sunt cele mai bogate regiuni, cu un PIB pe cap de locuitor de peste 10.000 de euro, dar si acestea sunt departe de media Europeana de 25.000.
"Daca am creste cu 2% mai repede decat UE, lucru care e fezabil si n-ar deraia trenul de pe sine, am putea ajunge in sapte ani la zona euro", a spus si Valentin Lazea, economistul-sef al BNR.
Asadar, in conditiile actuale, romanii isi vor lua salariile in euro abia in 2022, cu trei ani dupa termenul asumat oficial de autoritati.
"O sustinere explicita din partea tuturor factorilor politici, ca va fi o declaratie a Parlamentului, o lege a Parlamentului, un pact politic, nu pot sa ma pronunt acum. Dar acesta trebuie sa ofere garantii ca obiectivele stabilite vor depasi consideratiile oportuniste legate de ciclul electoral", a mai spus Mugur Isarescu.
Ultimele tari care au trecut la euro sunt Lituania, la inceputul acestui an, Letonia, anul trecut, si Estonia, in 2011. Slovenia, Malta, Cipru si Slovacia au intrat intre 2007, respectiv 2009. Romania, Bulgaria, Croatia, Polonia, Cehia , Ungaria si Suedia sunt printre tarile care nu au trecut la euro, dar si-au anuntat intentia.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, BNR, pib, mugur isarescu, moneda euro, Zona Euro,
Dată publicare:
20-04-2015 18:35