Bio Parcul Zoo, proiectul de 80 mil euro care va extinde Gradina Zoologica din Baneasa de 10 ori
Zoo Baneasa se va transforma in Bio Parcul Zoo. Autoritatile vor sa extinda complexul pana in inima padurii si sa aduca la Bucuresti sute de specii noi unele chiar pe cale de disparitie.
Proiectul, care va fi gata in 8 ani, pune capat speculatiilor conform carora ar putea fi mutat in sudul capitalei, din cauza intereselor imobiliare. Deocamdata, cea mai frumoasa gradina din tara ramane insa cea din Targu Mures.
Aproape 2000 de exemplare din peste 200 de specii sunt inghesuite in actuala gradina zoologica Baneasa. Iar unele nu duc deloc o viata de invidiat. Cele aproape 6 hectare sunt infime daca ne gadim ca la Targu Mures 500 de vietuitoare se bucura de 40 de hectare.
Iata de pilda cum doi lei din Bucuresti impart 700 de mp. La Mures padocul depaseste 1600 de mp. La fel se intampla si in cazul tigrilor. In gradina zoologica din capitala, acestor feline le revin 600 de mp, de doua ori mai putin ca in padurea de stejar si carpen din Ardeal.
"Cand construim un tarc pentru orice fel de specie, ne gandim foarte mult sa fie cat mai mare, oricum legile Romaniei prescriu spatiile minime biologice.", spune Kopacz Andras, directorul Gradinii Zoologice din Targu Mures.
Tocmai de aceea primaria Capitalei vrea sa mareasca actualul parc.
Odata cu extinderea gradinii zoologice animalele se vor lafai pe cele 57 de hectare din padurea Baneasa in spatii generoase care imita habitatul lor natural. Gardurile si custile vor fi inlocuite cu zone de vegetatie deasa, santuri cu apa, busteni sau pietre.
Practic, intreaga suprafata de padure, aflata in proprietatea primariei, va fi transformata in Bio Parc Zoo, astfel incat spatiul alocat animalelor sa creasca de 10 ori. Deocamdata nu se stie cum vor fi amplasate speciile, insa cel mai probabil le vom putea vizita in functie de continentul din care provin. Animalele exotice ar putea ramane in actualul complex, iar fauna autohtona s-ar putea muta in mijlocul copacilor.
"Vom incerca sa aducem si animale pe cale de disparitie. Nu vom defrisa ceea ce nu trebuie defrisat", spune Anca Oprea, directorul gradinii Zoologice Baneasa.
Animalele care vor fi vedetele noului parc vor fi alese dupa ce se va face un studiu. Se pare ca bucurestenii isi doresc sa vada rinoceri, girafe, elefenti si pinguini. Proiectul prevede ca in zona sa fie amenajate si spatii de agrement cu trasee de tiroliene si biciclete.
Lucrarile vor costa aproape 80 de milioane de euro si ar urma sa dureze 8 ani.