Banii castigati in strainatate, investiti in satele natale. Afacerile de sute de mii de euro a unor romani

Dată publicare: 12-07-2015 08:55
Dată actualizare: 15-07-2015 07:04


Oaze de liniste si relaxare in mijlocul satelor, in stil modern. De asta se bucura locuitorii unor comune din Alba si Bistrita Nasaud.

Si asta dupa ce doi barbati, care au fost plecati la munca in strainatate, s-au intors in tara si au investit aici banii.

Au facut terenuri de sport si piscine asemenea celor pe care le-au vazut in Spania sau Austria. Si chiar si orasenii strabat kilometri intregi ca sa se bucure acum de ele.

In comuna Bucerdea Granoasa, judetul Alba, satenii se scalda intr-un strand modern, facut dupa modelul unuia din Spania.

Reporter: - Mai mergeti undeva in vacanta sau veniti aici la strand?

Copil: - Aici toata ziua. Este frumos, minunat, apa calda.

Proprietar este un localnic, care a muncit 12 ani in Spania, iar in urma cu doi ani s-a intors acasa. Din banii stransi afara a cumparat un teren de un hectar, pe care a amenajat un complex cu doua piscine, un teren de tenis si un bar.

Gheorghe Maier, proprietar: In toate localitatile, majoritatea localitatilor din jurul Madridului, fiecare comuna, fiecare localitate are o piscina, de acolo mi-a venit idea. Si am preferat sa fac in satul meu natal.

Intrarea costa 10 lei pentru adulti si 5 lei pentru copii.

"Dupa ce terminam lucrul acasa, venim si ne balacim" a spus o localnica.

Si oamenii de la oras bat drumul pana la micul colt de rai din mijlocul naturii.

"Atat timp cat e curat, ce conteaza ca ii la tara, e la oras, important e sa te simti bine."

Lucian Popa, salvamar: "Vin oameni din strainatate si raman uimiti. Nu se asteptau ca la tara sa fie un astfel de strand."

Si in comuna Feldru din judetul Bistrita Nasaud oamenii se bucura de o oaza de relaxare, amenajată de un consatean care a trait si a muncit 27 de ani in Austria. Sotia si cei trei copii sunt inca acolo, dar el s-a intors si a facut la Feldru un complex cu piscina, terenuri de sport si balta de pescuit.

Dan Stefoi, proprietarul piscinei, proprietarul piscinei: "Sunt mandru ca-s ardelean si vreau sa las ceva in urma mea. Tot ce am produs in Austria am investit aici 300-400.000 de euro. "

Proprietarul are si o gradina, in care cultiva rosii, castraveti, cartofi si gogosari. Astfel ca mancarea pe care o serveste la clubul sau este bio.

"Am pus suflet in tot: vreau sa am malai in lapte, sa fierb cartofi, de toate. "

Localnica: "E nou in tot, nu a mai fost asa ceva aici cu piscina, cu pizzerie."

In scurt timp, complexul se va imbogati cu o mini-pensiune, unde turistii sa poată ramane peste noapte.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO