Centre SPA, deschise in mediul rural - o investitie care nu este neaparat falimentara
In plina criza, o afacere deschisa in mediul rural e sortita falimentului, ar spune pesimistii. Si totusi, in multe sate au aparut service-uri auto, saloane de frumusete sau mini-SPA-uri.
Toate au fost lansate la apa gratie fondurilor venite de la Uniunea Europeana, care incurajeaza proiectele micilor intreprinzatori. Daca titularii vor fi harnici si cinstiti, vor avea numai de castigat.
Iulian Vana are un service auto in satul Mihai Viteazu, de langa Turda. Dupa o vreme, au inceput sa vina tot mai multi clienti. Asa ca Iulian s-a gandit sa-si extinda afacerea. Dar de unde bani ? A aflat ca poate accesa fonduri europene prin masura 312 a Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala. La fel au facut alte 71 de persoane din judetul Cluj.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Din fericire, am avut succes. Proiectul are o valoare de 285.000 de euro plus TVA. Clienti avem din sat, de la oras. Chiar nu simtim ca suntem intr un mediu rural", a spus Iulian Vana, administrator service auto
Iar localnicii se bucura. Isi repara masinile cu bani putini si nu mai trebuie sa mearga pana la oras.
Si in Bistrita-Nasaud, 32 de sate vor avea cate un salon de coafura. Printre proiectele care au primit finantare se numara si cel depus de familia Oprea, din satul Viisoara, care si-a deschis un centru SPA in plina recesiune. A primit de la stat 75% din valoarea afacerii, adica aproape 200.000 de euro.
Si totusi, in saracia din satele romanesti cine ar veni la SPA? Patronii s-au gandit si la asta si nu vor sa-si scoata profitul in timp record. Asa ca au plecat cu preturi mici. De pilda, o ora de inot costa 15 lei, iar copii au reducere 50%. Un abonament lunar, cu sedinte nelimitate ajunge 100 de lei.
Reprezentantii Agentiei pentru Dezvoltare Rurala ii sfatuiesc pe oameni sa depuna mai repede proiectele, pentru ca fondurile sunt pe sfarsite.