Bani europeni sub formă de ajutoare. Ce sume pot primi firmele mici, dar și asociațiile
De astăzi, fonduri europene de un miliard de euro sunt puse la bătaie pentru antreprenorii români.
Firmele mici, cei care lucrează pe cont propriu, dar și asociațiile și cabinete medicale, pot obține ajutoare nerambursabile, care pornesc de la 2000 de euro și ajung la 200.000 de euro.
Banii sunt dați atât pentru cheltuieli de funcționare, cât și pentru investiții, mai ales în cazul firmelor din sectoarele puternic afectate.
Antreprenorii interesați să ia bani europeni nerambursabili au putut să-și deschidă, marți, conturi pe o platforma dedicată a Ministerului Economiei.
Managerul unui service-auto din Brașov s-a înscris printre primii.
Andreea Benea, manager: ”În primul rând vrem să facem niște investiții la hală, niște reparații, să ne achiziționăm niște echipamente noi. Ne este foarte greu în momentul de față să putem ține furnizorii, să ii plătim la timp.”
Și pentru o companie de amenajări de grădină și spații verzi, banii europeni reprezintă o speranță.
Laura Dragomir, manager: ”Ne gândim la o investiție pentru utilaje, ne-ar trebui undeva la 200.000 de euro.”
Reporter: Dar știți că trebuie să contribuiți și dumneavoastră!?
Manager: ”Da, știu, 15 la sută. Dar suntem dispuși să aplicăm la aceste fonduri. Ne ajută să avem un avant mai mare.”
Deocamdată, antreprenorii pot doar să-și creeze conturi pe platforma dedicată granturilor pentru IMM-uri. Între timp, sunt rezolvate detaliile și eventualele probleme tehnice, așa încât abia de săptămâna viitoare doritorii vor putea să depună și actele necesare accesării fondurilor. Așteptarea este mare, pentru că, în total, sunt disponibile fonduri de 1 miliard de euro.
Dacă aveți o firma mică, fără angajați ori lucrați pe cont propriu sau vă ocupați de o organizație non-profit, puteți obține un ajutor de 2.000 de euro. Acești bani pot fi folosiți pentru acoperirea cheltuielilor curente, a datoriilor, dar și pentru achiziții de echipamente. Fondurile ajung pentru 50.000 de beneficiari, au anunțat autoritățile.
Florin Jianu, președintele Consiliului IMM-urilor: ”E nevoie de aceste microgranturi de 2.000 de euro pentru acele întreprinderi de subzistență, care nu au angajați, care au însemnat de fapt întreprinzătorul afectat de pandemie”.
Alte fonduri, de până la 150.000 de euro, se acordă firmelor puternic afectate de pandemie, care au nevoie de bani să funcționeze. Și aici, numărul beneficiarilor ar fi de cel mult 65.000.
Însă cele mai mari granturi, de până la 200.000 de euro, pot fi obține de firmele care au planuri de investiții. Cei care aplică trebuie să respecte condițiile finanțării, altfel riscă să-i dea înapoi.
Valentina Saygo, consultant fiscal: ”Faptul că sunt niște bani gratis, obținuți cu ușurință, este o iluzie, nu putem să cheltuim orice, oricum, că așa vrem noi, sunt niște cheltuieli eligibile în aceste proiecte și sunt destul de restrictive''
Până acum, peste 5.000 de antreprenori și-au făcut conturi pe platforma ministerului Economiei. Banii de la Bruxelles ar putea veni până la sfârșitul anului.