Bani de la stat pentru montarea sistemelor fotovoltaice. Reguli pentru cei interesați
Aţi putea să vă număraţi printre cei 33.000 de proprietari de locuinţe din România care pot primi 20.000 de lei de la stat, ca să-şi monteze panouri foto-voltaice.
Adică veţi avea, pe acoperiş, o sursă de energie electrică ce ar asigura aproape jumătate din necesarul unei gospodării şi, implicit, ar reduce costurile.
Cei interesaţi au, de luni, o săptămână la dispoziţie pentru a-şi alege instalatorul, iar în termen de opt luni vor avea instalaţiile pe casă.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cu ajutorul panourilor fotovoltaice, oamenii devin producători de energie electrică, iar specialiştii spun că, vara, aceste sisteme ar fi suficiente pentru a alimenta o locuinţă întreagă. Doar că aceste sisteme ecologice sunt scumpe. Tocmai de aceea, statul a anunţat luni că a alocat 656 de milioare de lei pe care îi vor împărţi la 33.000 de proprietari de locuinţe.
Aceștia vor primi maximum 20.000 de lei pentru instalarea a cel mult 15 panouri fotovoltaice, care ar trebui să acopere cel puţin jumătate din consumul de energie electrică obişnuit al unei locuințe. Pentru că o casă modernă cu frigider, maşină de spălat, televizor şi toate echipamentele folosite are un consum între 7 şi 10 kilovati.
Se pot înscrie în program doar persoane fizice, cetăţeni români, proprietari direct de case la curte, fără datorii la stat. Fiecare trebuie să contribuie cu câte 2.200 de lei.
Cornel Brezuică, preşedintele Administraţiei Fondului de Mediu: „Autorizația de construire nu mai este necesară pentru astfel de investiţii, a fost modificată Legea 50 şi, în acest moment, toţi cei care doresc să instaleze până în limita a 27 de kilovati nu mai trebuie să meargă să-şi scoată autorizaţia de construire”.
Surplusul de energie generat de o casă va fi livrat în reţeaua naţională, iar proprietarul va primi bani.
Primul pas pentru înscriere e alegerea unui instalator din cei 280 validaţi de către Administraţia Fondului de Mediu. Apoi, depuneţi dosarul cu cele 5 documente la firma aleasă. Urmează aprobarea finanţării de către AFM, care poate dura între o zi şi șapte luni, iar în termen de 90 de zile, beneficiarul trebuie să depună acordul tehnic de racordare de la distribuitorul de energie electrică. În caz contrar, pierde finanţarea. De la aprobare şi până la implementarea proiectului vor trece însă până la opt luni.
Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului: „În momentul în care banii vor fi terminaţi, să putem identifica şi un alt, alți bani pentru un alt program şi lărgirea pentru persoane juridice şi instituţii publice, pentru că ne dorim să facem economii şi să diminuăm cheltuielile de energie pentru spitale, şcoli”.
Beneficiarii au obligaţia să îşi menţină panourile fotovoltaice pe casă 6 ani, în caz contrar trebuie să returneze banii.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: electricitate, economii, panouri fotovoltaice, consum curent,
Dată publicare:
26-08-2019 18:38