Balta de peste, printre rosii si castraveti. Cum si-au reinventat gradina gospodarii din Timis
Vremurile pe care le traim i-au invatat pe oameni sa se gospodareasca mai bine. Multi au in gradina, pe langa legume si pomi fructiferi, o balta de peste.
Modelul are mare succes in Timis, unde localnicii nu duc lipsa de crap proaspat, transformat intr-o afacere buna si sanatoasa pentru intreaga familie.
La Gavojdia, in judetul Timis, gasim un helesteu aproape in fiecare gradina. De ani buni, oamenii cresc si pesti, pe langa rasadurile de rosii si castraveti.
Domnul Petru a spart gheata si a facut un helesteu in curte acum 8 ani. De mic i-au placut pestii, iar acum are multe guri de hranit, asa ca pasiunea a devenit o sursa de trai. Are in balta peste o mie de carasi.
"Cand vrem sa mancam peste ne imbracam in costum si intram in apa"
"Cum altii, cel putin la sat, obisnuiesc sa creasca pui de gaina, de rata, eu am pui de peste."
Om de la oras, acum gospodar cu acte in regula, domnul Ghita, cum i se zice in sat, s-a retras la tara dupa 30 de ani de munca la Timisoara. Si-a aranjat un mic paradis si e tare mandru de el.
"M-am gandit sa ii dau de lucru la pamantul asta si am facut o balta. Mai am putin de lucru. Sa cobor pe trepte pana in fundul baltii. Ca vara sa faca baie nepotii. Nu e facuta ca sa obtin un venit. E daca o fi mai mult peste l-oi vinde. Daca nu, doar asa pentru distractie."
O afacere promitatoare are, in schimb, domnul Florin. De la 300 de kg de crap, cat avea acum 4 ani, a ajuns la o tona si jumatate de peste. A dat la toate rudele si la toti prietenii, pe care ii mai cheama si la un gratar de crap proaspat.
"Prindem cate unu il punem aici. Cand pleaca acasa ii dam sa faca un gratar. Daca nu il facem aici. Daca au timp"
Un kilogram de peste proaspat se vinde la magazin cu 15-20 de lei, in functie de sortiment.