Au mizat pe nucul romanesc si au tras lozul castigator. Ce se intampla cu soiurile de import
Un vechi proverb romanesc spune ca la pomul laudat sa nu te duci cu sacul. De acest lucru s-au convins si cativa fermieri de la noi care au investit in livezi de nuci, cu seminte din strainatate.
In cativa ani si-au dat seama ca merg mai mult pe minus, asa ca au inlocuit plantatiile cu soiuri romanesti. Un kilogram de miez de nuca se vinde cu aproximativ 40 de lei, insa cea mai mare parte din recolta merge la export.
In urma cu trei ani, domnul Nicolae a plantat, la 30 de kilometri de Cluj, o livada de nuci frantuzesti. A platit 1.300 de euro pentru 100 de butuci adusi din Hexagon. A primit asigurari ca...
Nicolae Banc, proprietar livada de nuci: "Productivitatea este buna in timp si necesita o ingrijire mai putin pretentioasa".
In realitate, lucrurile nu au stat deloc asa. Soiul de nuci romanesti a fost mult mai productiv si mai rezistent la conditiile meteo.
Nicolae Banc, proprietar livada de nuci: "Astia de import au fost afectati catastrofal, iar ai nostri au rezistat mai bine. Nu ii recomand si trebuie sa ne hranim cu soiurile noastre calite, mai adaptate. Nucul din Franta arata ca un om bolnav. Autohtonul a rezistat bine".
In judetul Alba, un alt domn, tot Nicolae, a mizat de la inceput pe nucii romanesti si acum este mandru de livada sa de 11 hectare.
Investitia in puieti si teren a fost de 25.000 de euro, iar acum asteapta profitul.
Nicolae Rus, fermier: "Din anul 5, cand va intra pe rod, vor da maxim la 2-3 tone la hectar".
Daca recolta va fi de doua tone la hectar, castigul pe aceasta suprafata ar putea ajunge si la 80.000 de lei. Nucile romanesti sunt la mare cautare pe pietele din Germania si Spania.