Incalzirea globala si efectul ei neasteptat pentru buzunarele romanilor. Ce s-ar putea intampla in curand cu asigurarile
Schimbarile climatice provocate de incalzirea globala ar putea scumpi asigurarile de locuinte din Romania. Cel putin asta sustin reprezentantii societatilor de profil.
Ei spun ca inundatiile, alunecarile de teren si vijeliile sunt tot mai dese si produc pagube din ce in ce mai mari. Pe de alta parte, numarul celor care isi asigura casele este in continua scadere, semn ca oamenii nu au prea mare incredere in asiguratori.
Doua variante sunt luate in calcul. Fie se scumpeste asigurarea obligatorie a locuintelor, fie scade suma alocata pentru despagubire.
Nicoleta Radu-Neacsu, director PAID: "Analizam in momentul de fata aceasta oportunitate a introducerii unei fransize din suma asigurata sau a maririi sumei asigurate. O franciza este o suma deductibila din suma daunei pe care o suporta persoana asigurata in cazul producerii unei daune."
Asiguratorii spun ca riscul ca vremea din ce in ce mai capricioasa sa produca pagube severe este tot mai mare.
Nicoleta Radu-Neacsu, director PAID: "In momentul de fata noi despagubim alunecari de teren, inundatii in zone inundabile, avem deja 360 de dosare anul acesta despagubite in conditiile in care nu a avut loc nici un dezastru foarte mare in Romania."
Meteorologii spun ca prin incalzire globala nu se intelege doar canicula.
Elena Mateescu, meteorolog ANM: "Vorbim si de perioade mai reci, cum au fost ultimele 3 zile din luna septembrie, deci o alternanta de perioade calduroase urmate de perioade mai reci si instabile in care precipitatiile pot genera acele viituri locale."
Chiar si cei de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta iau in calcul schimbarile bruste de temperatura,.
Francisc Senzaconi, colonel IGSU: "Riscurile de inundatii, riscurile de seceta, riscurile de incendii de padure sunt riscuri care sunt previzionate a se accentua in urmatorii 20 - 30 de ani."
Cu toate ca riscurile sunt in crestere, tot mai putini romani isi asigura locuintele de buna voie.
Remi Vrignaud, presedinte Uniunea Societatilor de Asigurari:
"Asigurarile facultative de locuinte ca numar de polite au fost in scadere, din 2013 pana acum in fiecare an nu vreo 18 la suta in scadere"
Este greu de spus cat din aceasta scadere este provocata de lipsa banilor si cat din neincrederea in societatile de asigurare.