21 de analisti descriu "fereastra" de 46 de ore in care Grecia ar putea parasi zona euro

Grecia

Grecia ar avea la dispozitie pentru o iesire din zona euro doar o "fereastra" de 46 de ore pe parcursul unui weekend, timp in care marile burse ar fi inchise.

Autoritatile ar trebui sa desfasoare armata, sa pregateasca o noua moneda, sa recapitalizeze bancile si sa opreasca exodul capitalului.

Scenariul, care ia in calcul intervalul de la inchiderea bursei din SUA vineri pana la deschiderea pietei din Noua Zeelanda luni, a fost realizat de Bloomberg prin sinteza analizelor a 21 de economisti, analisti si academicieni, citat de Mediafax.

In cele doua zile, liderii Greciei ar trebui sa calmeze tulburarile sociale in timp ce administreaza o posibila incetare de plati a statului, recapitalizeaza bancile, opresc iesirile de capital si cauta modalitati de a plati facturile si dupa intreruperea ajutorului financiar extern.

Exista riscul ca aceasta sarcina sa copleseasca orice nou guvern intr-o tara care a trebuit salvata de doua ori de la colaps pentru ca nu-si poate administra finantele.

Citește și
Grecia
FT: Bancile din Grecia, sustinute in secret cu lichiditati de urgenta de 100 miliarde euro
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

"Iesirea din zona euro este dificila si dezordonata. Oricine se gandeste ca este usor greseste. Grecii trebuie sa fie rationali si sa se fereasca de decizii pripite, pe care le-ar regreta. Iesirea din zona euro nu este raspunsul la problemele lor", a declarat intr-un interviu telefonic, Lorenzo Bini Smaghi, fost membru al consiliului director al Bancii Centrale Europene.

Liderii europeni vorbesc tot mai deschis despre o posibila iesire a Greciei din zona euro, dupa ce alegerile din 6 mai nu au asigurat suficienta sustinere parlamentara niciunei forte politice pentru formarea de guvern.

Noile alegeri, programate pentru 17 iunie, ar putea consemna ascensiunea pe prima pozitie in randul partidelor politice a Syriza (Coalitia Stangii Radicale), formatiune care se opune masurilor de austeritate incluse in acordul de ajutor financiar extern.

Iesirea Greciei din zona euro "ar fi in carti" aproape imediat ce se formeaza un nou guvern care ar refuza sa respecte termenii acordului de finantare, a afirmat Marco Annunziata, fost director in cadrul FMI si economist sef la General Electric. "Timpul este foarte important. Evenimentele s-ar putea desfasura mai repede decat ne asteptam. Riscul este ca declaratiile antireforma ale unui nou guvern pot declansa un val masiv de retargeri", a spus Annunziata.

O astfel de retragere masiva a depozitelor ar putea determina Banca Centrala Europeana sa opreasca, incepand din prima vineri, finantarea bancilor elene, intr-o perioada in care guvernul nu are bani pentru a le recapitaliza, a spus Carsten Brzeski, fost economist la Comisia Europeana, iar in prezent angajat la ING Group in Bruxelles.

Intrucat platile prin acordul de asistenta ar fi blocate, liderii europeni asteptand sa vada directia in care se indreapta un nou guvern elen, iar conturile statului s-ar goli rapid, optiunile guvernului ar fi din ce in ce mai putine. Un nou guvern ar putea fi nevoit sa recurga la masuri de control al capitalului pentru a impiedica populatia, confruntata cu devalorizarea economiilor, sa-si retraga banii din banci, a afirmat Dawn Holland, cercetator la Institutul National de Cercetare Economica si Sociala din Londra.

"Totul trebuie sa se intample foarte repede, deoarece retragerea capitalului a inceput deja. Intr-un astfel de moment situatia devine urata, intrucat nu poti invinui populatia care vrea sa pastreze euro", a spus el.

Depozitele din bancile elene au scazut cu circa 23 miliarde de euro de la mijlocul anului trecut pana in martie, la 160 miliarde de euro, potrivit datelor bancii centrale. Daca Grecia se va decide sa paraseasca euro, ar trebui sa ceara o intalnire a ministrilor de Finante si liderilor tarilor din zona euro pentru stabilirea conditiilor.

Pregatirile de iesire din uniunea monetara ar putea incepe odata cu inchiderea pietei obligatiunilor din New York vineri la ora 17:00 in SUA, ora 23:00 la Frankfurt si Bruxelles, respectiv miezul noptii la Atena. "Trebuie sa presupunm ca unele planuri au fost deja facute. Daca nu, angajatii FMI si BCE nu-si indeplinesc indatoririle fata de actionari si contribuabili", a declarat Gabriel Stein, director la Lombard Street Research din Londra.

O iesire a Greciei din zona euro ar putea fi "tehnic" controlata, a declarat Patrick Honohan, membru in consiliul guvernatorilor BCE, care a analizat intr-o lucrare dezmembrarea uniunii monetare intre Marea Britanie si Irlanda in 1984. "Nu este obligatoriu ceva fatal, dar nici atractiv", a spus el.

Pentru a acoperi orice deficite de dolari pe piata financiara internationala, ca urmare a panicii, Rezerva Federala a SUA, Banca Angliei, Banca Japoniei si Banca Elvetiei vor trebui probabil sa puna la dispozitie liniile de swap majorate dupa criza financiara din 2008.

Dupa ce Grecia ar cere iesirea din zona euro, ministrii de Finante s-ar putea intalni sambata la Bruxelles pentru a pregati pentru duminica un summit al liderilor statelor, in care sa fie finalizat planul, considera Carsten Brzeski de la ING Group. Grecia se poate astepta cel mult la un imprumut care sa ajute la atenuarea socului economic, a spus Brzeski. "Europa le va arunca probabil cateva oase pentru a se asigura ca nu arunca tara afara ca pe un caine vagabond", a spus el.

In timp ce oficialii eleni ar negocia la Bruxelles, statul elen ar putea anunta sambata ca intentioneaza sa introduca o noua moneda, probabil purtand vechea denumire de drahma. La fel ca cea precedenta si aceasta va avea un curs liber. Bancile vor trebui insa sa converteasca toate activele si pasivele, inclusiv conturi bancare, salarii si datorii scadente, la un curs de schimb prestabilit. "O tara care iese din zona euro ar trebui sa introduca noua moneda la paritate cu euro", considera analistii firmei de cercetare Capital Economics.

Guvernul ar putea, de asemenea, sa comande noi bancnote si monezi in acest timp. Compania De La Rue din Marea Britanie, care tipareste bancnote pentru peste 150 de tari, se pregateste deja pentru reintroducerea drahmei, a informat, la sfarsitul saptamanii trecute cotidianul britanic Times.

Pana la livrarea noilor bancnote si monezi, euro ar putea fi folositi in continuare pentru achizitii mici, in timp ce transferurile electronice, precum cele prin intermediul bancilor si cardurilor, vor creste, ca urmare a incercarilor populatiei de a-si pastra euro pe care ii detin, potrivit Lombard Street Research.

In acelasi timp, Grecia ar putea desfasura trupe chiar de sambata dimineata, ar inchide granitele si ar pregati stampilarea euro ca drahme, pe post de solutie temporara, odata cu anuntul public, afirma Holland si Brzeski.

In plus, statul elen va intra aproape imediat in incetare de plati, cu o datorie de 280 de miliarde de euro, si nu va avea acces la optiuni normale de finantare precum FMI si pietele de capital, potrivit profesorului Charlotte Gaitanides sef de Studii Europene la UIniversitatea Flensburg din Germania. "Economia Greciei este inca necompetitiva. Valoarea redusa a noii monede va conduce aproape imediat la un deficit masiv al balantei de plati. Asta inseamna ca tara va trebui sa recurga la FMI", a a spus Gaitanides intr-un interviu telefonic.

Negocierile cu FMI se vor derula probabil pe parcursul celei mai mari parti a weekend-ului, Grecia incercand sa castige concesii la implementarea de reduceri de cheltuieli bugetare. FMI va cauta cele mai stricte conditii pentru a acorda ajutor tarii, care s-ar gasi in situatia de a fi incalcat precedenta intelegere cu institutia. Fondul trebuie sa asigure, astfel, sustinerea actionarilor mai saraci la un ajutor pentru Grecia.

"FMI trebuie sa fie pregatit tehnic pentru orice, intrucat aceasta este treaba sa. Nu este solutia preferata, dar este una dintre optiuni", a spus directorul Fondului, Christine Lagarde, intr-un interviu saptamana trecuta la postul public de televiziune din Olanda.

Ministrii europeni vor analiza, intr-un scenariu al iesirii Greciei din zona euro, si statutul de membru UE al Greciei. "Europa nu se va retrage complet. Situatia este deja extrem de instabila in Grecia, iar ultimul lucru pe care l-ar vrea politicienii este ca tara sa cada in anarhie", a spus Thomas Mayer, economist sef la Deutsche Bank.

Sarcina istorica a revenirii la drahma ar putea fi peste puterile unui guvern proaspat instalat intr-o tara care are deja probleme cu indeplinirea conditiilor de baza ale acordului de ajutor financiar, precum colectarea taxelor.

"Sunt convins ca nu vor putea derula o iesire ordonata din zona euro. Grecia este o tara care nu poate implementa legi. Cum vor putea sa ia in secret deciziile de a tipari bani, de a controla bancile, fluxurile de capital si sa creada ca totul se va desfasura ordonat? Este imposibil", a spus Erik Nielsen, economist sef la UniCredit. Oricat ar dura pregatirile, informatii referitoare la iesirea din zona euro ar putea ajunge in presa, iar grecii, ingrijorati de economiile pe care le au in banci, vor iesi in strada.

Dintr-un astfel de moment, guvernul national si autoritatile europene se vor grabi sa termine negocierile, sa limiteze speculatiile si sa restabileasca ordinea inainte de a informa oficial publicul ca euro nu mai este moneda tarii. "Nu avem niciun motiv sa credem ca nu vor exista revolte si violenta. Ar fi o situatie dezastruoasa. Oamenii nu inteleg consecintele unei iesiri din zona euro", a declarat Lefteris Farmakis, analist la Nomura International.

Odata cu apropierea serii de duminica in Europa, traderii din Wellington, Noua Zeelanda, vor fi primii care se vor confrunta cu deschiderea pietelor valutare si de obligatiuni, odata cu deschiderea acestora la ora locala 7:00 in dimineata zilei de luni. "Toata lumea va fi online cand se deschide piata din Noua Zeelanda. Toti managerii de fonduri din New York vor urmari duminica in SUA ce se intampla in Noua Zeelanda", a declarat Sean Keane, analist la firma de consultanta Triple T Consulting, din Auckland.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
<b>Infuzie</b> de 18 miliarde de euro pentru bancile grecesti prezente in Romania
Infuzie de 18 miliarde de euro pentru bancile grecesti prezente in Romania

Guvernul elen a aprobat recapitalizarea cu un total de 18 miliarde euro a celor mai mari patru banci grecesti.

FT: Bancile din Grecia, sustinute in secret cu lichiditati de urgenta de 100 miliarde euro
FT: Bancile din Grecia, sustinute in secret cu lichiditati de urgenta de 100 miliarde euro

Sistemul bancar din Grecia este sustinut de catre banca centrala de la Atena cu lichiditati de urgenta estimate la circa 100 miliarde de euro, aprobate in secret de catre Banca Centrala Europeana (BCE), potrivit Financial Times.

Criza din Grecia poate amana trecerea Romaniei la Euro. 5 tari din Europa sunt in aceeasi situatie
Criza din Grecia poate amana trecerea Romaniei la Euro. 5 tari din Europa sunt in aceeasi situatie

Aderarea Romaniei la moneda Euro depinde enorm de rezolvarea problemelor din Grecia. Tari care se pregateau sa-si schimbe moneda nationala inaintea noastra iau in calcul o amanare.

Recomandări
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii

În 2024, România rămâne campioana scumpirilor în Uniunea Europeană. Conform previziunilor Comisiei Europene, țara noastră va încheia anul cu cea mai mare rată a inflației, ceea ce înseamnă că la noi prețurile cresc mai repede decât în orice alt stat UE.

Coșmarul prin care au trecut românii ținuți ca sclavi în Ungaria. Au fost salvați după ce unul dintre ei a reușit să evadeze
Coșmarul prin care au trecut românii ținuți ca sclavi în Ungaria. Au fost salvați după ce unul dintre ei a reușit să evadeze

Un caz îngrozitor de sclavie a fost descoperit de DIICOT. Timp de aproape 12 ani, o familie din Covasna a dus peste graniță, în Ungaria, zeci de tineri sărmani, pentru a-i exploata cumplit într-o fabrică de prelucrare a deșeurilor. 

Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor
Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor

Campania „Deșteaptă-te, România!" ajunge vineri seară la final. În aceste două săptămâni Știrile ProTV au prezentat modele educaționale din țară și din străinătate, promovate de dascăli care susțin excelența.