APIA: Vanzarile de masini au scazut cu 19% in 8 luni. Piata se apropie de nivelul din anul 2000

masini

Vanzarile de autoturisme si vehicule comerciale au scazut cu 19% in primele opt luni, la 56.853 unitati, autoturismele inregistrand un regres mai mare, de 22%, la un volum de 46.823 unitati, informeaza APIA.

"A mai trecut o luna - la fel de slaba din punct de vedere al vanzarilor - si care nu aduce decat pesimism pe o piata blocata intre niste tichete (obtinute pentru rablele casate) si resursele financiare modeste ale potentialilor cumparatori de autovehicule.

Si la nivelul Uniunii Europene piata sufera o ajustare importanta (de peste 7%), mai severa insa (intre – 40% si -14%) in tari precum Portugalia, Grecia, Italia si Franta. In ceea ce priveste Romania, consideram ca situatia se datoreaza in special derularii defectuoase a Programului «Rabla» (...).

La aceasta se adauga ezitarile legate de utilizarea taxei pe emisii poluante ca si instrument eficient de stimulare a achizitiei de vehicule noi", se arata intr-un comunicat al al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).

Datele asociatiei arata ca in primele opt luni au fost inmatriculate cu 2,5 ori mai multe vehicule de ocazie decat noi, situatie cauzata si de scaderea cu 25%, din ianuarie 2012, a taxei pentru cele second hand.

Citește și
BMW
BMW marcheaza o premiera in industria auto. Cum vrea sa atraga mai multi clienti
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

"Ca urmare, distribuitorii de vehicule noi, se confrunta cu o scadere dramatica a volumelor de vanzari si, implicit, a cifrelor de afaceri, fapt ce face ca pentru mentinerea unei profitabilitati minime, acestia sa fie nevoiti sa recurga la restructurari ale costurilor operationale.

In plus, participantii la Programul «Rabla» s-au confruntat cu intarzieri majore in ceea ce priveste recuperarea sumelor avansate pentru masinile vandute prin program", potrivit sursei citate.

Piata a fost sustinuta in principal de achizitiile realizate de catre companii, acestea reprezentand circa 68% din total (fata de 56% in 2011), pe fondul blocajului generat de programul "Rabla", care a afectat segmentul persoanelor fizice.

Topul vanzarilor de autoturisme din primele opt luni este format de Dacia, cu 12.223 unitati vandute (26,1% din total), urmata de Volkswagen (5.345 unitati - 11,4%), Skoda (4.409 unitati - 9,4%), Renault (3.189 unitati - 6,8%), Ford (3.041 unitati - 6,5%) si Hyundai (2.078 unitati - 4,4%).

Pe modele, primul loc este ocupat de Dacia Logan, cu vanzari totale de 6.175 unitati, care este urmata de Dacia Duster (3.423 unitati), Skoda Octavia (2.348 unitati), Renault Clio si Logan MCV.

APIA arata ca toate clasele de volum (A-D) inregistreaza la opt luni scaderi semnificative (intre -12% si -30%). Scaderile sunt mai mici in cazul claselor SUV si monovolum, in timp ce clasa lux consemneaza si ea un regres important. Singura clasa ramasa pe plus la opt luni este clasa E / executive (+27,5%, la un volum total de 691 unitati).

In august, vanzarile de autovehicule au scazut cu 2,3% fata de luna anterioara, la 6.850 de unitati, din care 5.720 au fost autoturisme (-5,9%).

"In functie de tipul de combustibil, pe primele 8 luni din 2012, remarcam o egalitate perfecta intre diesel si benzina, cu o crestere importanta pentru motoarele diesel comparativ cu anul trecut, cand aveau o cota de piata de doar 40,2%.

In aceste conditii, vanzarile de autoturisme cu motoare diesel au inregistrat o scǎdere de numai 3% comparativ cu cea inregistrata de cele pe benzina, care a fost de -35%. In ceea ce priveste vehiculele comerciale usoare (LCV) acestea au inregistrat in primele 8 luni o crestere 1,6%, pe marci primele locuri fiind ocupate de catre Dacia, Ford, Volkswagen, Renault si Fiat, acestea acoperind peste 68% din totalul pietei", arata APIA.

La capitolul productie, in luna august au fost asamblate 9.816 autovehicule, cu 65% mai putine decat in luna precedenta, ceea ce face ca pe intreaga perioada (ianuarie - august) sa fie inregistrata o scadere de 7,2% comparativ cu perioada similarǎ din 2011, la 202.474 unitati.

Daca in luna precedenta s-au inregistrat primele unitati Ford B-MAX produse la uzina de la Craiova, luna aceasta volumul a crescut semnificativ, fiind raportate peste 2.900 de unitati. Cu toate acestea, segmentul autoturismelor inregistreaza la 8 luni o scadere de 5,1% (corespunzator unui volum mai mic cu peste 10.000 de unitati fata de 2011), in timp ce vehiculele comerciale usoare una mult mai importanta (-32,4%), din cauza absentei in 2012 a productiei modelului Transit Connect pe care il realiza Ford anul trecut, potrivit sursei citate.

La exporturi se inregistreaza o crestere generala de 3,6% comparativ cu aceeasi perioada din 2011, pe un volum total de 197.734 unitati. Autoturismele au inregistrat un avans de 6,5% (volum total 187.625 unitati), in timp ce vehiculele comerciale au consemnat o scadere de 31,4% (volum total 10.109 unitati).
"In continuare, in conditiile unei piete interne aproape de colaps, exportul reprezinta principala sursa de mentinere a productiei (si deci a locurilor de munca), acesta asigurand desfacerea pentru mai mult de 97% din autovehiculele produse in tara", arata asociatia.

Cel mai cautat model la export in luna august a fost in continuare Dacia Duster cu 2.440 unitati, acesta conducand detasat clasamentul (90.860 unitati in 8 luni, echivalentul a 48,4% din numarul total de autoturisme exportate).

Acesta este urmat de Sandero (1.679 unitati in august si un total de 41.521 in 2012) si Logan (856 unitati in luna august si un total de 28.851 in 2012).

APIA estimeaza ca la nivelul acestui an vor fi vandute maxim de 85.000 de unitati (autoturisme + vehicule comerciale usoare si grele), in scadere cu peste 22% fata de anul trecut, volumele
fiind similare cu cele inregistrate acum 12 ani.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Vanzarile iPhone 5 ar putea ajunge la 10 milioane de unitati in prima saptamana de la lansare
Vanzarile iPhone 5 ar putea ajunge la 10 milioane de unitati in prima saptamana de la lansare

Vanzarile smartphone-ului iPhone 5, asteptat sa fie lansat de Apple la 12 septembrie, s-ar putea situa la 6-10 milioane de unitati in prima saptamana.

BMW marcheaza o premiera in industria auto. Cum vrea sa atraga mai multi clienti
BMW marcheaza o premiera in industria auto. Cum vrea sa atraga mai multi clienti

BMW a lansat in premiera pentru un mare producator vanzarile de automobile direct de pe internet, in incercarea de a ajunge la cat mai multi clienti prin costuri cat mai reduse.

Dacia reduce productia: Cum au afectat criza si modelul Lodgy vanzarile Dusterului in vestul Europei
Dacia reduce productia: Cum au afectat criza si modelul Lodgy vanzarile Dusterului in vestul Europei

Uzina Dacia Pitesti se inchide a doua oara in acest an. "Dusterul", se vinde tot mai prost, mai ales in Europa si forteaza producatorul de automobile sa-si opreasca 3 zile productia, pentru ca stocurile de masini cresc de la o zi la alta.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost dezactivat Planul Roșu. Nu sunt victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost dezactivat Planul Roșu. Nu sunt victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc, vineri dimineață, la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.  

Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor
Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.