ANRE a decis. Noile contracte pentru energia electrică se pot încheia până la 31 martie 2021
Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) prelungeşte până la 31 martie 2021 perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte de furnizare pe piaţa reglementată.
Informația a fost confirmată pentru Agerpres de către Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Piaţa de electricitate a devenit complet liberalizată începând de vineri, 1 ianuarie 2021, ceea ce înseamnă că românii nu mai plătesc preţuri stabilite de ANRE, ci trebuie să compare şi să-şi aleagă oferta care li se potriveşte cel mai bine.
"Este vorba despre perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte pe piaţa concurenţială cu furnizorul lor, care se prelungeşte până la 31 martie, urmând ca acel preţ din oferta concurenţială să se aplice cu data de 1 ianuarie. Până acum, acest termen era 1 februarie, iar propunerea este de a prelungi cu încă două luni pentru a da timp atât consumatorilor să ia această decizie, cât şi furnizorilor, pentru că, dacă au într-o lună un volum foarte mare de consumatori de gestionat, practic nu vor putea procesa un număr atât de mare de solicitări. Planul este ca pe 15 ianuarie să aprobăm această propunere în Comitetul de reglementare", a spus Bege.
El a precizat că a avut discuţii cu furnizorii, iar aceştia au fost de acord cu această propunere.
ANRE a iniţiat un proiect de ordin pentru prelungirea termenului
ANRE a iniţiat un proiect de ordin în acest sens, "având în vedere impactul procesului de liberalizare a pieţei de energie electrică, de la 1 ianuarie 2021 asupra clienţilor casnici, necesitatea asigurării unei bune informări de către furnizorii de ultimă instanţă, precum şi asigurarea condiţiilor necesare încheierii contractelor de furnizare a energiei electrice cu respectarea condiţiilor impuse în contextul pandemiei de COVID 19 şi pentru ca procesul să se desfăşoare în beneficiul consumatorului final, a fost prevăzută măsura de prelungire până la 31 martie 2021 a perioadei în care pot fi încheiate contracte de furnizare a energiei electrice astfel încât clienţii casnici să beneficieze de preţul din oferta concurenţială", potrivit notei de fundamentare.
ANRE are instrument pentru alegerea celui mai bun preț
Un comparator al ofertelor, în funcție de preț și modul de contractare, se poate accesa chiar pe pagina oficială de internet a ANRE.
Autoritatea a pus la punct o aplicație pe pagina de web, unde un consumator poate să aleagă un furnizor, folosind o simulare de ofertă de la toți furnizorii înscriși în sistem.
De asemenea, www.stirileprotv.ro vă oferă LISTA prețurilor la curent pe piața liberă, unde puteți afla care sunt cele mai ieftine oferte în principalele județe.
De ce s-a scumpit curentul de la 1 ianuarie. Explicația ANRE
De la 1 ianuarie, ANRE nu mai stabilește preţurile pentru consumatorii casnici, acestea fiind calculate de furnizorul tradiţional şi se vor numi preţuri de serviciu universal.
Întrebat de ce preţurile cresc atât de mult, vicepreședintele ANRE Zoltan Nagy-Bege a arătat că piaţa pentru serviciul universal este un fel de plasă de siguranţă pentru cei care rămân fără furnizor, astfel că este normal că preţurile aici să fie mai mari decât în piaţa liberă.
Reprezentantul ANRE a arătat că şi pentru el este o enigmă de ce diferă atât de mult preţurile de serviciu universal de la un furnizor la altul, cel mai mic preţ fiind 270 de lei şi cel mai mare, 400 de lei, dar, până la urmă, este vorba de politica fiecărei companii.
Ce trebuie să mai știe consumatorii despre liberalizare. Sfatul ANRE
În primul rând, consumatorii trebuie să ştie dacă nu sunt cumva deja în piaţa concurenţială, pentru că a existat şi până acum această posibilitate.
Dacă pe factură scrie “factură piaţă concurenţială”, ei nu au nimic de făcut, pentru că nu mai sunt în situaţia de a plăti automat preţuri de serviciu universal, iar liberalizarea de la 1 ianuarie nu are niciun impact asupra contractului lor.
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: preturi, anre, energie electrica,
Dată publicare:
05-01-2021 10:10