Afacerea infloritoare in care o familie a investit 100.000 de euro. Un borcan de dulceata se vinde cu 15 lei
Este vremea in care trandafirii parfumati sunt in floare, iar gospodarii au inceput sa le culeaga petalele si sa le transforme in dulceturi si siropuri aromate.
Cu un parfum aparte si o aroma intensa, preparatele sunt extrem de apreciate si le aduc producatorilor castiguri insemnate. Un singur borcan de dulceata costa de la 15 lei in sus.
La Cobadin, in judetul Constanta, doi soti de profesie economisti au investit 100.000 de euro intr-o gradina imensa cu trandafiri de Damasc. Plantele sunt acum in perioada de maxima de inflorire si ca sa nu piarda nicio petala propietarii incep culesul dupa ce se evapora roua.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Din gradina care se intinde pe 2000 de metri patrati, oamenii reusesc sa stranga intr-un an o tona de petale de trandafiri - o cantitate suficienta pentru a prepara doua mii de borcane de dulceata.
Afacerea este una destul de profitabila daca stam sa ne gandim ca un kilogram de petale de trandafir se vinde cu 60 de lei. Nu degeaba florile sunt denumite si "diamante roz", pentru ca din ele se obtine o dulceata delicioasa care costa in magazine cam 15 lei pe borcan.
Dulceata pleaca de la Constanta, inclusiv in strainatate.
Mihaela Dumbrava, proprietar plantatie de trandafiri: "Chiar acum am o comanda pentru o doamna din Elvetia si m-a sunat sa ii dublez comanda. In Italia vindem sirop."
Minunatele petalele sunt amestecate cu zahar si zeama de lamaie, dupa care sunt fierte intr-un vas de fonta in care se amesteca doar cu o lingura din lemn.
Eugen Libotean, producator: "La 10 kilograme de petale se adauga 10 kilograme de apa si 10 kilograme de zahar invertit. Si se fierbe la foc incat pana cand zaharul ridicala la suprafata un fel de sticlozitate."
Acest desert este minunat alaturi de un pahar cu apa rece. Cei mai indrazneti il pot combina cu branza maturata. Tot din petale producatorii fac serbet, sirop si apa de trandafiri.
Aceasta din urma este folosita la ingrijirea tenului, dar si in bucataria araba, pentru preparearea dulciurilor.