Ce trebuie sa se intample incat pretul carnii sa scada cu 5%. Unde s-au blocat negocierile dintre producatori si comercianti
Pretul carnii ar putea scadea cu 5% daca hipermarketurile vor fi de acord sa renunte la cateva din taxele de la raft. Asa sustin producatorii din industria carnii, suparati ca produsele lor ajung la raft de doua ori mai scumpe.
Comerciantii nu par dispusi sa negocieze, insa ministrul Agriculturii sustine ca toti consumatorii trebuie sa stie cine si cat profita din pretul unui produs.
Legea care ii obliga pe comercianti sa aiba 51% produse romanesti este inca in dezbatere. Asa ca producatorii si procesatorii fac presiuni ca supermarketurile sa elimine din taxe.
Alegeri 2024
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
Potrivit federatiei PRO AGRO, un aliment care pleaca de la producator cu 5,5 lei, ajunge la raft cu 12 lei. Cu 110% mai mult decat pretul initial.
Emil Dumitru, PRO AGRO: "Noi estimam ca pretul la raft va scadea pentru ca marja in care adaosul comercial de la 5,5 lei va trebui sa scada nemaiexistand acel instrument de refacturare. Sa zicem ca un 5% ar fi o chestiune de bun simt."
Si ministrul Agriculturii sustine propunerea ca preturile sa fie transparente.
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu: "Consumatorii sa stie exact cum se formeaza pretul si cine profita din acest lant al unui produs alimentar."
Exista insa si procesatori care au renuntat la ideea de a intra in supermarketuri cu marfa din cauza taxelor. Si-au deschis propriile magazine in care vand carne si mezeluri cu un adaos foarte mic. Iar clientii vin aici special pentru aceste produse.
Eduard Pavel: "Un adaos pe magazin este de 10 la suta. Materia prima este scumpa, produsul final este scump. Daca il mai incarci cu alte adaosuri devine un pret prohibitiv pentru clientul din Romania."
Totusi, multi clienti aleg hipermarketurile, pentru ca isi pot cumpara toate produsele de care au nevoie, chiar daca unele sunt de import.
Florin Capatana, AMRC: "Noi nu facem o discriminare vadita intre producatorul roman si produsul din exterior. Dar exista o piata libera si exista cerere si oferta."
Cu toate acestea, producatorii acuza hipermarketurile ca favorizeaza produsele de import.