50 mil. euro, puse la bataie pentru tinerii care vor sa infiinteze o ferma. Ghidul solicitantului


Ultimul update: Duminica 28 Octombrie 2012 12:02
Data publicarii: Marti 29 Noiembrie 2011 10:34
Categorie: Stiri Economice

Pentru toti romanii sub 40 de ani care vor sa cucereasca lumea, conducand un tractor sau o ferma de animale, a inceput cea mai banoasa "dosariada" cu fonduri europene.

50 de milioane de euro sunt disponibili pentru cei care vor sa devina fermieri. Pana la inceput de ianuarie, Ministerul Agriculturii primeste propuneri de proiecte pe care este dispus sa le finanteze cu 40.000 de euro, bani nerambursabili.

Dosarul pentru 112 este mai putin stufos decat pentru alte tipuri de finantare europeana. Asa ca solicitantul nu este neaparat nevoit sa apeleze la o firma de consultanta. Il poate intocmi singur, dupa ghidul pe care il poate descarca de la finalul articolului.

In ultimii ani, pentru 15.000 dintre tinerii fermieri salvarea au fost aceste fonduri.

Pentru toti cei care depun dosarul acum, banii vor deveni disponibili in primavara.

Concret, sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri este de 12.000 euro pentru o exploatatie agricola cu dimensiune minimăa de 6 UDE. Adica unitati de dimensiune economica. UDE se calculeaza pe baza unui coeficient european, care se inmulteste cu suprafata cultivata sau cu numarul de animale.

Daca exploatatia se extinde, sprijinul poate creste cu 4.000 euro/unitate, dar nu mai mult de 40.000 euro per total ferma.

Este o prima de instalare care se da in doua rate. Prima - 60% din valoare, iar a doua - restul de 40%.

Pe langa conditia legata de varsta, cei interesati de banii de la Bruxelles trebuie sa provina dintr-o familie de agricultori si in anul dinaintea depunerii proiectului de finantare sa fi lucrat cel putin 6 luni intr-o ferma, dar nu neaparat in cea a familiei.

Fondurile sunt alocate atat pentru infiintarea unei ferme pomicole, de crestere a pasarilor, cat si pentru apicultura.

Cei care au mai avut contracte de finantare prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala si nu au respectat clauzele, iar proiectul a fost reziliat in urma cu mai putin de un an, nu mai pot primi bani.

Depunerea proiectelor se face la Oficiile Judetene ale APDRP, zilnic, intre orele 09:00 si 14:00, pana pe 13 ianuarie 2012.

Cum il impulsioneaza CE pe tanarul fermier sa renunte la visul corporatist
Viitorul agriculturii UE: platile destinate fermelor mari, plafonate.Romanii primesc mai multi bani
Daca noi nu ne valorificam pamantul, vin strainii sa culeaga roadele. Porumb romanesc la export
VIDEO PROTVPLUS.RO