2012, an decisiv in economia si politica mondiala. Marii lideri ai lumii s-ar putea schimba
Anul care sta sa inceapa se anunta dificil. Cea mai mare necunoscuta este cum va evolua criza datoriilor din Europa si cum va afecta ea restul lumii.
Pe de alta parte, la sfarsitul anului 2012 este posibil sa constatam o reinnoire printre liderii lumii. Statele Unite, Franta si Rusia au alegeri prezidentiale.
Una dupa alta, economiile slabe ale Zonei Euro au intrat in vizorul pietelor financiare, iar solutia gasita a fost ca milioane de oameni trebuie sa stranga cureaua.
Prim-ministrii Greciei si Italiei au fost nevoiti sa demisioneze, iar cel al Marii Britanii s-a autoizolat refuzand sa se alature pactului pentru salvarea euro.
''N-am facut decat sa ma asigur ca interesele Marii Britanii sunt protejate'', a declarat David Cameron, premierul Marii Britanii.
Analistii sunt convinsi ca euro va exista inca la sfarsitul lui 2012 si ca increderea pietelor va fi recastigata treptat. Insa nimeni nu poate baga mana in foc.
In timp ce capitalele financiare din Europa si America de Nord se clatinau sub impactul crizei, in China consumul a continuat sa creasca in 2011. Perspectivele economiei chineze par bune, chiar daca economia globala bate pasul pe loc.
Intre timp, rusii se pregatesc sa asiste la intoarcerea lui Vladimir Putin la Kremlin. Si, desi protestele impotriva lui au atins o amploare fara precedent, nu exista sanse reale ca un candidat al opozitiei sa il invinga pe fostul KGB-ist.
Lucrurile nu sunt la fel de previzibile in Statele Unite, care au alegeri prezidentiale in toamna. Cel mai probabil, dezbaterea se va concentra pe starea economiei, un subiect care nu-l avantajeaza pe Obama.
Nici Nicolas Sarkozy nu e sigur ca il va prinde Revelionul urmator la Elysee. El intra in cursa pentru un nou mandat cu o cota de popularitate de 34%.
Sursa: Pro TV
Etichete: uniunea europeana, vladimir putin, Nicolas Sarkozy, Zona Euro, david cameron,
Dată publicare:
31-12-2011 07:38