10 ani cu leul greu. De ce multi romani tin inca cu dintii de "milioanele" lor: "E una din marile drame ale tarii"
La 10 ani de cand leul romanesc a pierdut 4 zero-uri si a devenit leul greu, 1 din 5 oameni inca folosesc milioane si sute de mii in locul zecilor si sutelor de lei.
Romanii recunosc ca se incurca mai ales la cumparaturi de mare valoare iar cei mai in varsta se adapteaza mai greu. La 10 ani de cand o tara de 20 de milioane de milionari trecea la leul greu, 20% din populatie inca vorbeste in "milioane".
"Cand e suma mai mare, ne scapam in milion, copiii ne mai atrag atentia gata cu milioanele ca deja s-o redus in sute", a explicat o femeie.
Alegeri 2024
13:57
Mesajul transmis către români de un veteran de război, în vârstă de 102 ani, după ce a votat: „Nu aveam pâine, nu găseam”
13:43
Mii de români votează departe de casă, în vacanță. Unii și-au exprimat deja opțiunea pe liste suplimentare
13:40
Oamenii din satele izolate din Deltă au venit, fiecare cum a putut, pentru a vota la prima oră. Ce spun despre candidați
13:32
Statele în care au votat cei mulți români din diaspora. Imagini inedite surprinse în secția de votare din Zanzibar
"Vad preturile noastre si ne intreaba 70 de lei? Zic nu, 7 mii de lei in bani vechi. A, bine, maica, bine", a povestit o vanzatoare.
Dar nici cei mai tineri nu renunta la milioane in discutiile cu apropiatii. Sociologii au si o explicatie pentru folosirea vechii denumiri.
Alin Teodorescu, sociolog: "Aceasta utilizare reprezinta de fapt un refuz al autoritatii centrale in Romania, este una din marile drame ale Romaniei. Ca oamenii cer foarte multe lucruri de la politicieni si institutiile nationale dar nu au nicio incredere ca o vor face."
Mugur Isarescu sustine insa ca obiceiul va disparea cu timpul. In plus, leul greu e mult mai usor de convertit la euro, moment care nu se asteapta prea curand, spune guvernatorul BNR.
Mugur Isarescu: "40 de mii la un euro, cred ca in subconstientul nostru transmitea ceva de genul "ba, niciodata nu se va intampla". 4 lei, 4,5 lei, 5 lei daca vreti asa sa dati o stire, suna altfel, nu? Atunci nu i-am spus sa aiba viata scurta, am gasit o formulare pentru convergenta la euro, acum parca i-as ura viata mai lunga."
Teoretic, Romania vrea sa renunte la leu in 2019, cand ar trebui sa trecem la euro. Practic, insa, data intrarii in Zona Euro s-a modificat in ultimii 10 ani de 20 de ori.