1 din 4 firme din Romania, deschisa de o femeie. Cat de bine se pricep la afaceri: "Barbatii ajung mai repede la faliment"
Tot mai multe femei din Romania isi incearca norocul pe cont propriu, in antreprenoriat. Sta marturie un studiu recent care arata ca o firma din patru este fondata de o doamna.
Cum era de asteptat, acestea fac, in general, afaceri la Bucuresti, Cluj, Constanta si Sibiu.
Georgeta are 36 de ani, iar in urma cu 5 ani a pus pe picioare o afacere in domeniul marochinariei, la Sebes. Acum are peste 60 de angajati.
Georgeta Furdui, manager: ''Cand mergem sa incheiem un contract tanara, nu inspiri incredere, dar cand vad ca este seriozitate, livram la termen, capata incredere."
In general, romanca manager are peste 35 de ani locuieste la oras si are studii superioare.
Potrivit unui studiu al unui site de profil, in 2008 existau peste 38.000 de firme detinute total sau partial de femei. In 2016, numarul a crescut la 48.000. Domeniile in care femeile sunt tentate sa isi deschida afaceri sunt comertul, serviciile de infrumusetare si consultanta in afaceri.
Camelia Sucu: "In anii '90, cuvinte ca antreprenoriat sau business nu existau in vocabilarul nostru. Provocarile la care trebuiau sa faca fata erau acesta schimbare din femeia care era obisnuita sa stea in plan secund in administrare sa treaca in prim plan alaturi de partener."
Incet-incet au contribuit si la crearea de companii in domeniul IT.
Mariuca Talpes, ondatoare companie IT: ''Sunt foarte ambitioase, le place sa construiasca foarte mult cu mainile lor si sunt foarte empatice fata de clienti."
La Bistrita, in schimb, Viluta Bratfalean a hotarat, in urma cu 4 ani, sa isi deschida un restaurant traditional.
Viluta Bratfalean: "Cred ca daca as fi fost barbat mi-ar fi fost mai usor cu 20-30%, dar deja ne accepta barbatii, au incredere in noi si suntem din ce in ce mai multe. Businessurile conduse de femei sunt mai putin in faliment decat cele conduse de barbati."
In acelasi timp, un studiu realizat de e-jobs arata ca doar o treime dintre femeile care lucreaza au gasit echilibrul intre viata personala si cea profesioanala.
Florentina Cinos, patron salon de cosmetica: "Trebuie sa stii sa te organizezi intre viata de familie. Ca si mama practic intre copilul meu si afacerea mea nu stiu cine primeste cea mai multa atentie. Pot sa spun ca afacerea mea.''
Pe viitor, cele care doresc sa devina antreprenor pot participa la cursuri finantate de stat prin programul femeia manager.