Povestea tinerilor pierduti de societate, dar reintegrati prin cel mai bun proiect social

×
Codul embed a fost copiat

La nici o ora de Bucuresti, langa centura Ploiestiului, functioneaza de ani buni o fundatie, cu scoala de meserii. Aici, oamenii strazii primesc adapost si mancare 2 ani, perioada in care pot invata sa devina brutari, cofetari sau bucatari.

La final primesc atestat si se pot angaja. Painea facuta de ei se vinde la multe magazine din Capitala, iar in urma cu 3 ani proiectul a fost premiat ca fiind cel mai bun act social din Europa.

Centrul a primit atunci un milion de euro, bani cu care a fost amenajat si un fost CAP, din apropiere.

Cu grajduri transformate in ateliere si locuinte. Fundatia a fost infiintata de un austriac si la scoala au fost adusi instructori, voluntari de la Viena- unii studenti, altii pensionari.

Andreas e sef la brutarie.

Citește și
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

"Am inceput sa lucrez pe partea de patiserie-brutarie cu niste tineri si am facut diferite produse, tinerii au apreciat, le-a placut si asa a crescut proiectul si in 2011 am infiintat aceasat brutarie. Are 24 de locuri de formare", spune Andreas.

"Noi lucram cu tineri care vin dintr-un mediu social defavorizat, asta nu inseamna ca nu sunt talentati sau ca nu pot invata o meserie. Au potential foarte mare, important este sa-i facem si pe ei sa inteleaga asta, si ei sa lupte, sa invete. Si sa lucreze foarte mult pentru asta. Pentru ca nu vine nimic de la sine", mai spune Andreas.

Povestea tinerilor pierduti de societate, dar reintegrati prin proiectul "Scoala de meserii"

Printre cursanti este si Alex, fost boschetar de Bucuresti.

"Dormeam pe banci, afara in parcuri, pe scari de bloc, oriunde", povesteste Alex.

Alex nu-si cunoaste tatal, iar cu mama nu mai tine legatura. Din toata copilaria zbuciumata, e mahnit ca nu mai stie nimic de fratele sau geaman, Vasile.

Semanau ca doua picaturi cand au fost dati la orfelinat, insa Vasile a fost adoptat cand erau permise adoptiile internationale.

Alex a incercat sa-si caute fratele geaman, a aflat de la autoritati ca legea interzice oferirea de informatii. Sansa e ca Vasile sa il va caute la randul sau.

Alex spune ca simte atunci cand ii este rau, dar si cand ii este bine ca legatura dintre ei e puternica si la zeci de mii de kilometri distanta.

Scoala de meserii da rezultate, de care oamenii strazii din Capitala habar nu au.

Din 2010, trei tineri care au absolvit aceste cursuri deja lucreaza in panificatie, sunt pe salariul lor, la o fabrica din Capitala.
Alti doi sunt patiseri si patru sunt tamplari la o fabrica de mobila.

Reprezentantii asociatiei spun ca iau permanent legatura cu responsabilii de la Bucuresti, in speranta ca tot mai multi sarmani vor afla de cursurile gratuite.

Acesti tineri au ajuns pe strazi abuzati, maltratati de parinti sau din cauza batailor din caminele sociale. Isi gasesc refugiul pe strazi, si izgoniti si pusi la zid, devin violenti.

Sunt pierduti de societate doar pentru ca nu exista vointa. Altfel, cand sunt ajutati si primiti intr-un sistem integrat, raspund.

Dovedesc ca pot fi reintegrati si fiecare luna de intarziere de accept din partea societatii ii indeparteaza si mai mult, dependenta de droguri ii face si mai inadaptabili.

Alex, Gabi si Andrei. Povestea tinerilor pe care lumea circului i-a salvat de viata nociva din canal

Intr-o alta fundatie din Bucuresti tinerii de pe strazi invata lumea circului dupa reguli simple. In care violenta de orice fel, ramane la usa.

Alex si Gabi exerseaza intens de doua luni pentru a invata numerele speciale din lumea circului.

Andrei a inceput repetitiile pentru circ in 2002, cand a venit la Fundatie de pe strazi.

Tanarul a incercat circul si a ajuns unde nu si-a inchipuit vreodata. A umblat prin toata Europa cu spectacolele si a vizitat Romania de la un capat la celelalt.

"Avem un salariu pentru a ne intretine. Nu uit de unde am plecat, asta nu ai cum sa uiti", povesteste Andrei.

Si nici nu ar avea cum. Cand ziua se incheie, Andrei si Gabi pleaca de la Fundatie. Ei spun zambind ca locuiesc la Tineretului. In Parcul Tineretului.

Sunt curati, atat cat pot fi oameni care isi petrec noptile dormind pe jos, pe niste cartoane, iar dimineata se spala la cismelele din parc. Spun ca s-au rupt complet de canal, unde anturajul implica infectie, droguri si violenta.

Opt luni pe an dorm sub cerul liber. Din ce economisesc, pun deoparte pentru ce ei numesc "avansul de iarna" - din noiembrie pana in martie inchiriaza o garsoniera.

Viseaza la momentul cand vor putea sta permanent cu chirie.
Lumea de sub pamant se extinde an de an. Incercarile autoritatilor de a-i indeparta fortat pe oamenii strazii esueaza.

Putini sunt cei care gasesc alternative la traiul sub oras, desi acestea exista. Universul lor e acaparat de droguri si doar moartea timpurie ii imputineaza prin canale.

In Capitala de sub Bucuresti, prafurile nocive tin loc de mancare, de ajutor si vorbe bune.

Trasul la punga a fost inlocuit cu injectiile in vazul lumii, iar numarul celor infectati creste la fel ca nepasarea responsabililor.

Organizatia Umanitara Concordia ocroteste peste 400 de copii
si tineri cu probleme in casele si locuintele sale din Bucuresti,
Ploiesti si Aricestii-Rahtivani, Judetul Prahova.

Toate informatiile necesare pentru a fi participanti la cea mai mare competitie pentru dezvoltarea de afaceri sociale din Romania, "Fabricat in Tara lui Andrei", le gasiti pe www.taraluiandrei.ro.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Ce trebuie sa stiti despre
Ce trebuie sa stiti despre "Fabricat in Tara lui Andrei", cea mai mare competitie de afaceri sociale

„Fabricat in Tara lui Andrei”, cea mai mare competitie de afaceri sociale organizata de Petrom, cu finantari in valoare de 350,000 EUR, sustine 28 de comunitati din toata tara. In articol gasiti toate informatiile necesare pentru a intra in concurs.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO
Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunţă vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.