Marturiile supravietuitorilor Experimentului Pitesti, despre chinurile si suferintele indurate. "Am incercat sa ma sinucid"

Ultima actualizare: 15-12-2017 16:23

Romania a fost la inceputul anilor '50 scena unui experiment ingrozitor, desfasurat in cateva inchisori comuniste. Securitatea isi propunea sa reduca la tacere elita intelectuala, care ar fi putut sa devina o forta de opozitie.

Dupa 65 de ani, supravietuitorii "experimentului Pitesti", locul unde a inceput totul, vorbesc la emisiunea "Romania, te iubesc" despre tortura cumplita prin care li s-a cerut sa imbratiseze noua ideologie comunista.

Gheorghe Bagu, despre Gelu Gheorghiu: "A fost chinuit ca Hristos, l-au pus cu un sac greu în spate sa stea într-un picior, si l-au batut si iar l-au batut."

Gelu Gheorghiu: "Am incercat sa ma sinucid!".

Radu Ciuceanu: "Dimineata se facea un raport pe 60 de întemnitati si seara 2, 3, 4 erau lipsa."

Exista supravietuitori ai experimentului Pitesti, care dupa ani intregi de tacere, odata eliberarea de vechiul regim, au vorbit. Au vorbit despre chinurile lor, despre umilinte, despre pacatul de a fi crezut in niste idealuri si in Dumnezeu.

Alin Muresan, istoric in cadrul IICCMER: "Urmareau sa anihileze ca o forta de potentiala opozitie dupa iesirea din inchisoare, iar anihilarea aeasta se facea prin tot ceea ce s-a intamplat in Pitesti".

Reeducarea prin tortura a fost initiata de sefii Securitatii prin intermediul unui detinut, Eugen Turcanu, arestat pentru activitate legionara, daca care devenise intre timp comunist. Alaturi de alti studenti, care sperau sa scape mai repede de puscarie, a impus un regim de teroare prin care scoteau informatii de la detinuti pe baza carora se faceau noi arestari. Desi nu erau implicati direct sefii stiau ce se intampla, dar n-aveau nici un interes sa opreasca fenomenul.

Tehnicile de tortura inventate de Turcanu si ai lui nu se mai folosisera nicaieri in lume pana atunci: genoflexiuni cu mainile sus pana lesinau, erau bagati cu capul in hardaul cu fecale pana la sufocare si scosi in ultimul moment. Dupa ce-si reveneau erau varati din nou. Erau pusi pe marginea patului cu privirea fixata spre degetul mare timp de 16 ore. Daca miscau erau loviti.

Victimele nu mai erau in stare sa reactioneze, asa ca cei mai multi faceau mecanic ce li se cerea, iar vietile lor se desfasurau intre batai si scrierea declaratiilor. Nu exista timp de odihna. Intr-un final cedau si acceptau sa devina agresorii propriilor camarazi.

Tudor Stanescu: "In momentul cand eu am inceput sa bat, pus de Turcanu, am simtit ca am fost satanizat si din cauza aceasta nu mi-am mai adus aminte nimic din tot ceea ce am facut."

Unul dintre cei batuti de Stanescu este Tache Rodas, care a gasit puterea sa-l ierte.

Putini stiu ca, la inceputul comunismului, in Pitesti a existat un loc al terorii absolute. Romania a fost scena unui fenomen prin care s-a incercat crearea "omului nou", folosindu-se reeducarea prin tortura, despre care specialisti si istorici aveau sa declare mai tarziu ca a fost unic in lume.

Despre "experimentul Pitesti", dar si despre supravietuitorii lui, duminica, 10 mai, la "Romania te iubesc!".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO