Cine a pierdut "Valiza"?
Totul a inceput in 7 mai 2008, atunci cand DNA Cluj a retinut cinci apropiati ai lui Becali care aveau asupra lor 1,7 milioane de euro, destinati fotbalistilor de la Universitatea Cluj, daca n-ar fi pierdut meciul cu CFR Cluj.
Meciul conta pentru stabilirea campioanei Romaniei la fotbal. Retinerea celor cinci persoane a avut loc in urma unor interceptari telefonice si a unor filaje, au declarat surse din cadrul DNA. Sursele citate au precizat ca cinci persoane din anturajul lui Gigi Becali au fost retinute intr-un restaurant din apropierea municipiului Cluj, imediat dupa incheierea meciului dintre U Cluj si CFR Cluj.
Reactia lui Becali
Intervievat in cadrul unei emisiuni sportive, Gigi Becali, finantatorul Stelei, a afirmat: "Ce, nu au voie sa aiba oamenii mei bani la Cluj? Nu au voie sa cumpere terenuri la Cluj?". La Sport.ro, finantatorul Stelei, Gigi Becali, a afirmat ca oamenii care au fost retinuti de DNA la Cluj aveau asupra lor 1,7 milioane de euro, banii sai, dar a negat ca acestia ar fi fost prime pentru jucatorii Universitatii in cazul in care nu pierdeau in fata echipei CFR Cluj.
Becali fata in fata cu DNA
Gigi Becali s-a prezentat, luni, 20 octombrie 2008 la DNA, acesta declarand ca atata timp cat premierea in Romania nu este o fapta de coruptie, acest dosar nu exista. Becali a mai spus ca nu va sta mai mult de zece minute in sediul DNA.
“Veneau si ma luau de la meciul cu Lyon, daca nu ma prezentam azi la audieri! Asa, am venit eu, stau trei minute, plec si apoi ne vedem in instanta!”, a spus Becali, dupa ce a iesit de la DNA.
Reactia lui Anton Dobos
Presedintele clubului Universitatea Cluj, Anton Dobos, a declarat ca nu stie de existenta unor bani destinati jucatorilor formatiei sale. "Nu stiu, dar din ce spunea Gigi nu era vorba de euro, ci de ingerasi, trei milioane. Chiar vreti sa ni se para retrogradarea mult mai grea si mai urata? Nu stiu nimic din ce s-a intamplat. Nu au ajuns la Cluj", a spus Dobos.
Urmarirea penala
Finantatorul echipei Steaua, Gigi Becali, apropiatul sau Teia Sponte, presedintele Universitatii Cluj Anton Dobos si o cunostinta a acestuia, Traian Bendorfean, sunt urmariti penal pentru fapte de coruptie.
Gigi Becali este urmarit penal pentru doua infractiuni de dare de mita, Anton Dobos pentru luare de mita, Teia Sponte pentru complicitate la dare de mita, iar Traian Bendorfean pentru complicitate la luare de mita, sustin procurorii.
Gigi Becali a prezentat un act de vanzare-cumparare incheiat pentru un teren din Cluj, datat 15 aprilie, adica cu 20 de zile inaintea meciului U Cluj - CFR Cluj, precizand ca printre martori a semnat si selectionerul Victor Piturca. El a dorit sa arate ca banii confiscati de DNA nu erau destinati fotbalistilor de la U Cluj. Ulterior, Victor Piturca a confirmat ca a semnat in calitate de martor un act de vanzare-cumparare incheiat pentru un teren din Cluj de finantatorul FC Steaua, Gigi Becali.
Implicarea lui Piturca
Procurorii anticoruptie i-au prezentat selectionerului Victor Piturca acuzatiile in dosarul "Valiza". DNA precizeaza ca invinuirea in cazul acestuia este de favorizare a infractorului, respectiv a lui Gigi Becali. Piturca a declarat, saptamana trecuta, la iesirea de la Directia Nationala Anticoruptie, ca ceea ce au facut procurorii este un mare abuz.
Si asta pentru ca nu a fost citat si nu i s-a adus la cunostinta ca trebuie sa vina la DNA pentru a i se prezenta invinuirea din dosarul "Valiza". Acesta a precizat ca, din cate a inteles de la procurori, l-ar fi citat o data, dar la sediul unui vechi domiciliu de-al sau, motiv pentru care nu a avut cunostinta despre aceasta citatie.
Antrenorul echipei nationale de fotbal, Victor Piturca, a fost ridicat de procurori, joi, 16 octombrie 2008, de pe Aeroportul Otopeni, in baza unui mandat de aducere. Totul, dupa ce Victor Piturca a refuzat sa se prezinte la audieri, desi anchetatorii anticoruptie l-au citat in dosarul "Valiza".
Piturca ar fi semnat in fals, sustin anchetatorii, un precontract pentru vanzarea unui teren intre Gigi Becali si un barbat din Cluj, in valoare de 1, 7 milioane de euro. Banii au fost gasiti la apropiatii lui Becali dupa incheierea partidei dintre U Cluj si CFR.
Sanctionarea Stelei
Comisia de Disciplina a FRF a sanctionat pe data de 4 iunie echipa
Steaua cu sapte puncte de penalizare in urma scandalului "Valiza", iar
patronului Stelei, Gigi Becali, si presedintelui de la Universitatea
Cluj, Anton Dobos, li s-a interzis orice activitate legata de fotbal si
accesul pe orice stadion din Romania pentru doi ani, la care se adauga
cate o amenda de 200.000 de lei pentru fiecare.Formatia
Universitatea Cluj a fost de asemenea penalizata cu sase puncte. Implicati in scandal, fotbalistii Gigel Coman si Petre Marin au fost suspendati si ei cate sase luni si au primit fiecare cate o amenda in
valoare de 180.000 de lei.
Pe 23 iunie, Comisia de Apel a mentinut decizia dictata de Comisia de Disciplina. Curtea de Arbitraj (CAF) a decis insa in datat de 3 iulie 2008 sa anuleze sanctiunile dictate impotriva Stelei de curtile inferioare, Curtea de Disciplina si Curtea de Apel, pentru cazul "Valiza", astfel ca formatia din Ghencea nu mai este sanctionata cu 7 puncte.
De asemenea, CAF a anulat sanctiunea de suspendare pe sase luni dictata impotriva jucatorului stelist Petre Marin, astfel ca fundasul va putea juca in continuare fotbal. De asemenea, si jucatorul clujean Gigel Coman a fost iertat de suspendare.
In plus, CAF a redus suspendarea de doi ani dictata impotriva lui Gigi Becali, care a ramas insa suspendat pe o perioada mai scurta, sase luni. Becali a ramas cu amenda de 200.000 de lei. Presedintele Universitatii Cluj, Anton Dobos, a primit o suspendare de sase luni si o penalitate sportiva de 200.000 lei, CAF reducandu-i pedeapsa la fel ca si lui Becali. Decizia CAF este definitiva, irevocabila si executorie.
Decizia CAF este definitiva, irevocabila si executorie.
Cine crezi ca a pierdut "Valiza"?