Romania nu vrea ajutor financiar exclusiv pentru Europa de Est
"Romania nu vrea un plan de ajutor financiar EXCLUSIV pentru Europa de Est, dar sustine sprijinirea tarilor in nevoie, de la caz la caz". Aceasta e pozitia presedintelui Traian Basescu.
Traian Basescu si majoritatea liderilor europeni au declarat dupa summitul de criza tinut duminica la Bruxelles ca nu vor un plan de ajutor financiar exclusiv pentru Europa de Est.
Cu aceste cuvinte optimiste, Basescu a intrat la summitul extraordinar de la Bruxelles, consacrat crizei economice. Inaintea reuniunii, de fapt un dejun de lucru, convocat de presedintia ceha a UE, sefii de stat din Europa de Est si-au spus pasurile la un "mini-summit de criza", de data aceasta la invitatia Poloniei.
Dupa reuniune, Traian Basescu a mai spus ca "bancile mama" vor continua finantarea filialelor din Europa Rasariteana, inclusiv Romania.
Premierul maghiar ceruse insistent un sprijin global pentru tarile estice, avertizand ca o noua "cortina de fier", acum una economica, ar putea diviza iarasi continentul. Tara lui si Letonia sunt cel mai greu lovite de criza, dintre statele recent intrate in Uniune.
"Cred ca este cea mai mare provocare pentru Europa, in ultimii 20 de ani. La inceputul anilor '90 am creat o noua Europa in termeni de structura politica. Acum avem in fata o noua provocare: sa vedem daca putem unifica Europa financiar si economic", a spus Ferenc Gyurcsany, premierul Ungariei.
Premierul ungar a cerut, concret, un plan comun de ajutorare a bancilor din Est, intre 160 si 190 de miliarde de euro. Asta pe langa cele 24 de miliarde si jumatate anuntate sambata de intitutiile financiare mondiale si Banca Centrala Europeana.
Bruxelles-ul a dat asigurari ca e solidar cu cele zece tari din Centrul si Rasaritul continentului care au aderat recent, dar n-a pomenit nimic de vreun plan special numai pentru aceasta parte din Europa.
O polemica aprinsa se desfasoara in jurul sectorului auto, aflat in cadere libera, care insa da de lucru pentru 12 milioane de oameni in toata Europa. Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a fost acuzat de protectionism, dupa ce a anuntat un ajutor pentru Renault si Citroen, cu conditia ca uzinele sa nu fie mutate din Franta.