Al doilea nor de cenusa, deasupra Romaniei! Traficul aerian, blocat
Primul nor de cenusa vulcanica purtat de vant peste tara noastra a trecut. Suntem acum sub un al doilea. Asadar, nimic nu misca pe niciun aeroport, pentru ca spatiul aerian este complet inchis pentru a doua zi consecutiv.
Daca si numai daca avem noroc, luni dimineata, la ora 06:00, va reincepe forfota, pe o parte dintre piste. Pana atunci, scaunele din salile de asteptare le sunt si pat si masa, pasagerilor cu bilete cumparate pentru aceste zile.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Specialistii iau inca proba dupa proba din aer si, dupa citirea rezultatelor, ne linistesc: nu exista niciun fel de pericol pentru populatie.
Desi meteorologii sperau ca vom scapa de periculosul nor, undeva dupa miezul noptii de sambata spre duminica, iata ca natura n-a vrut asa.
Chiar daca cea mai mare parte din cenusa vulcanica din Islanda se duce spre Rusia, in continuare, din cauza curentilor de aer, vine si inspre Romania. Insa de joi "campul de presiune in zona Romaniei creste. Acesta ajunge sa fie ca un fel de cupola protectoare deasupra spatiului Romaniei", ne linisteste Aurora Bell, director prognoze ANM.
Dar pana atunci, am trecut printr-o noua zi fara nicio miscare pe cele 16 aeroporturi din tara.
De la specialisti asteptam cu totii vesti bune, insa cei mai afectati in aceste zile raman zecile de mii de oameni tintuiti la sol. Salile de asteptare s-au transformat dormitoare comune.
Turistii straini care sunt blocati la noi din cauza traficului aerian paralizat se vor putea caza in orasele cu aeroporturi internationale, la jumatate de pret, anunta Ministerul Turismului.
Ultimele informatii arata ca norul vulcanic continua sa se deplaseze spre Sudul Europei, catre centrul Italiei si nordul Greciei si al Turciei. Cei mai optimisti sunt insa reprezentantii din Ministerul Transporturilor.
Ei spera ca luni dimineata sa se deschisa aeroporturile din Bucuresti, Timisoara, Cluj, Arad, Sibiu si Craiova. Confirmarea o vor avea insa abia peste doua ore, cand primesc ultimele informatii de la autoritatile aeriene din Europa.
Situatia se va analiza din nou luni dimineata la ora 10, cand Comitetul pentru Situatii de Urgenta se va intalni din nou.
Marin Anton, secretar de stat la Ministerul Transporturilor a declarat ca spatiul aerian romanesc ar putea fi deschis luni dimineata, la ora 06:00, cu sase ore inaintea orei stabilite initial.
Toate aeroporturile sunt inchise si nicio cursa civila nu zboara pe cerul Romaniei. Cerul este in intregime acoperit de praful vulcanic venit din Islanda. La Ministerul Mediului, membrii unei celule de criza urmaresc traseul norului de cenusa.
Norul de cenusa scuipata de eruptie si purtata peste mari si tari ne acopera acum aproape toate judetele, dar si Capitala. Dupa o sedinta de urgenta, Guvernul a decretat: intra in vigoare codul rosu de aviatie.
Avem si prima veste buna din Islanda: activitatea vulcanica s-a diminuat. Asta anunta autoritatile de la guvernul islandez.
Probe luate din pulberea aflata deasupra vulcanului arata ca aceasta contine 60% dioxid de siliciu - niste particule extrem de dure si taioase. Plus o multime de substante extrem de nocive, printre care metale grele. In plus, ne-ar putea asteapta si probleme de la vecini: "Daca una din tarile europene traversate de nor, Polonia, Germania, Cehia, ar fi poluata, noi preluam de acolo", spune Ion Sandu, director ANM.
In laboratoarele protectiei mediului din nord-vestul Romaniei, primele zone acoperite de periculosul nor, au fost chemati la serviciu toti angajatii. In situatie speciala, masuratorile se fac din doua in doua ore, in loc de o data pe zi. Iar filtrele care colecteaza praful din aer sunt analizate cu mare atentie.
Desi autoritatile ne asigura ca in acest moment nu exista nicio primejdie, unii tot isi fac griji.
Meteorologii si specialistii in mediu vad altfel lucrurile, cel putin in privinta norului de cenusa vulcanica ce ne acopera acum. Se asteapta ca, incepand de la noapte, vantul sa isi schimbe directia si sa-l impinga spre Republica Moldova si Ucraina. Nu pot oferi insa o garantie ca exact asa se va si intampla.
17.000 de zboruri anulate! 30 de state din Europa au aeroporturile inchise!