Guvernul da unda verde recalcularii pensiilor militare


Ultimul update: Marti 10 Iulie 2012 09:17
Sursa: Gandul
Data publicarii: Vineri 21 Ianuarie 2011 00:00
Categorie: Stiri actuale
tribunal

UPDATE:Guvernul considera ca institutiile din sistemul national de aparare, ordine publica si siguranta nationala pot continua recalcularea pensiilor, bazandu-se pe o serie de interpretari ale deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie pe aceasta tema.

Guvernul a transmis, vineri, un comunicat in care precizeaza ca "institutiile din sistemul national de aparare, ordine publica si siguranta nationala pot continua recalcularea pensiilor", conform legii, pe baza dispozitivului hotararii ICCJ si potrivit prevederilor Legii 119/2010.

In comunicat se mai precizeaza ca aceeasi pozitie a fost imbratisata si de catre Consiliul Superior al Magistraturii, prin Rezoluţia de clasare din 11.11.2010, data in dosarul 226/CDJ2010 al Comisiei de Disciplina pentru judecători, prin care s-a apreciat ca "efectele hotararii in cauza sunt doar referitor la partile din dosar".

Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat, vineri, printr-o decizie irevocabila, in privita recalcularii pensiilor. Magistratii au respins recursul Guvernului la o decizie a Curtii de Apel Cluj, prin care s-a dispus suspendarea recalcularii.

Mai exact, instanta suprema a respins recursul facut de Guvern impotriva unei hotararii a Curtii de Apel Cluj, prin care s-a dispus suspendarea executarii H.G. nr. 735 din 21 iulie 2010 pentru recalcularea pensiilor militare de stat, a pensiilor de stat, ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor.

Prin urmare, prevederile care vizeaza calculul pensiilor in functie de contributivitatea beneficiarului ... nu mai au o baza legala.

Astfel, cel putin deocamdata, militarii in rezerva ar trebui sa beneficieze in continuare de aceleasi pensii speciale.

Potrivit magistratilor de la ICCJ, pensia reprezinta un drept patrimonial care este garantat de Constitutie.

Mai multe detalii si pe gandul.info

Oprea ii acuza pe politicieni ca au mintit.Tabelele demonstrative cu pensii

Traian Basescu: Foarte putine dintre pensiile militarilor vor scadea.

 

 

Sursa: Gandul Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO