Specialistii: Explozia din Bacau, provocata de o uriasa acumulare de gaze

Ultima actualizare: 17-10-2012 05:51

UPDATE: Este vorba despre o acumulare sub podeaua apartamentului unde s-a produs deflagratia, urmata de un puternic incendiu. Conducta aflata langa imobil era fisurata.

In timp ce anchetatorii ii cauta pe vinovati, medicii se straduiesc sa trateze cele trei victime. Iar locatarii care au scapat teferi isi revin cu greu din soc. Au fost atat de aproape de moarte si vor sa stie cine va fi tras la raspundere.

Nimeni nu va mai putea probabil locui in bloc. Criminalistii si procurorii merg cu mare atentie printre ruine. In orice clipa bucati uriase se pot desprinde din constructia subreda.

La 24 de ore de la deflagratie, anchetatorii au venit cu o prima ipoteza. Au gasit o fisura la conducta de gaze care alimenta blocul. Teava este la zece metri distanta de imobil. Gazul periculos s-a adunat intr-o punga uriasa chiar sub apartamentul de la parter.

Specialistii nu stiu daca este singura fisura din conducta. Se tem ca in orice clipa o noua explozie s-ar putea produce, pentru ca nu stiu daca in zona s-au mai acumulat gaze.

Locatarii care au apartamentele distruse vor fi ajutati de Guvern. Vor primi peste 60.000 de lei si inca 300.000 de lei pentru reconstructia blocului.

Va reamintim, cinci apartamente au fost complet devastate, iar restul au fost ravasite de suflul deflagratiei. Trei persoane au fost scoase de sub daramaturi, dupa ce pompierii le-au cautat indelung sub o perdea de foc.

"Miroasea a gaz, de o saptamana", au spus locatarii, care sustin ca, desi au anuntat autoritatile, reclamatiile lor au ramas fara raspuns.

Printre tipetele ranitilor, sunetele sirenelor si flacarile care acopereau blocul, pompierii si-au facut drum sa ii scoata pe sarmanii oameni de sub daramaturi. Pe unii i-au purtat pe brate ca sa nu mai piarda timpul. Au fost preluati apoi de medici. Unul dintre ei, in stare critica, a fost trimis la o clinica din Capitala cu elicopterul.

Au fost momente in care si militarii antrenati abia si-au pastrat cumpatul.

Locatarii au fost ore in sir in stare de soc. Un batran plangea si tremura din toate incheieturile in timp ce voluntarii de la Crucea Rosie incercau sa ii dea de mancare cu lingurita.

Cei care nu erau acasa au venit intr-un suflet cand au primit vestea. Gandurile negre i-au imbatranit intr-o clipa cat in zece ani.

De jur imprejur era dezastru. Zeci de masini aveau geamurile sparte si tabla indoita. Suflul exploziei a aruncat in exterior bucati uriase din pereti, mobila, tocuri de ferestre si usi.

Echipele de interventie au actionat fara oprire in zona in care s-a produs dezastrul. Si dupa lasarea intunericului, pompieri inca mai stingeau focare de incendiu, iar in zona inca mirosea puternic a gaze. Specialistii au declarat insa ca in groapa in care se afla teava, concentratia de gaz era mica.

Cu inima grea si cu ochii in lacrimi, multi dintre oamenii care au ramas fara locuinte in prag de sarbatori au plecat de langa cladirea distrusa abia tarziu in noapte. Primaria le-a oferit locuri de cazare la un liceu din oras, insa cei mai multi dintre ei au preferat insa sa mearga la rude ori la prieteni.

Vezi aici mai multe imagini de la explozia din Bacau!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO