Vezi ce masuri a luat Guvernul pentru a strange bani la buget!
Pentru unii, salarii mai mici cu 3%, pentru altii, pensii minime garantate si medicamente compensate, dar numai daca sunt foarte saraci.
Odata cu noul buget, Guvernul a aprobat in sedinta de joi si cateva masuri controversate, menite sa aduca bani in vistieria statului.
Printre cele mai importante masuri fiscale este majorarea contributiilor la sistemul de Asigurari Sociale cu 3,3%. Ceea ce inseamna ca unii dintre angajatori ar putea micsora salariile cu 3,3%, ca sa nu plateasca mai mult la buget.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
La capitolul masuri sociale, Guvernul a aprobat introducerea pensiei sociale minime de 300 de lei, incepand cu 1 aprilie. Cei care au acum o pensie mai mica vor primi in plus diferenta pana la 300 de lei. De la 1 octombrie 2009, pensia sociala minima va urca insa la 350 de lei.
Tot pentru protectia persoanelor in varsta, statul va compensa 90% din pretul medicamentelor, valabil numai pentru cei care au pensii mai mici de 600 de lei.
Pentru a incuraja intreprinderile, Guvernul a modificat joi si Codul Fiscal. Astfel, statul nu va mai pune impozit pe profitul reinvestit de firme.
In plus, companiile vor putea sa compenseze direct TVA datorat, cu cel pe care trebuie sa il recupereze de la buget. In prezent, firmele sunt obligate sa plateasca intai TVA, de exemplu 10 milioane de lei, desi au de recuperat de la stat 8 milioane de lei. Prin noua regula, ea va compensa cele doua sume si omul va plati statului doar diferenta de 2 milioane de lei.
Si pentru ca multe firme sunt nevoite sa isi tina angajatii acasa temporar, din lipsa de comenzi, Guvernul a decis sa le scuteasca de la plata impozitului pe salariu si a contributiilor de asigurari sociale pentru muncitorii aflati in somaj tehnic, pentru o perioada de cel mult 3 luni.
Premierul le-a dat insa o veste foarte rea alesilor romani - salariile vor ingheta pentru toti demnitarii.
Chiar si asa, Guvernul va avea nevoie de resurse financiare suplimentare.
Dupa zile si nopti de negocieri si calcule, expertii de la Finante au tras in sfarsit linie si au aflat cat ii costa masurile anticriza si de unde vor lua banii in 2009.
13 miliarde de euro. Atat a alocat statul pentru programul anticriza. Marea partea a banilor, adica 10 miliarde de euro, se vor duce, dupa cum a anuntat deja primul ministru, catre investitii. In schimb, partii sociale a programului anticriza i-au fost alocate doar 260 de milioane de euro.
Dupa cum era de asteptat, statul va trebui sa se imprumute anul viitor, pentru a face fata tuturor cheltuielilor programte. Suprinzator insa, din cele aproape 3 miliarde de euro de care va avea nevoie, doar 1 va fi luat cu imprumut din strainatate.
Informatiile vin dintr-un raport al Ministerului de Finante, obtinut de agentia Mediafax.