Ioana Maria Vlas a fost eliberata conditionat!
Ioana Maria Vlas este, din aceasta seara, libera ca pasarea cerului. Ea a fost eliberata conditionat cu 3 ani mai devreme. Magistratii au apreciat probabil ca a fost un detinut linistit care si-a invatat colegele de suferinta sa scrie si sa citeasca.
Magistratii Tribunalului Prahova I-au atras atentia insa Mariei Vlas ca, daca nu vrea sa ajunga din nou la Targsor, trebuie sa fie un cetatean model.
Mama FNI va iesi pe portile penitenciarului de femei de la Targsor dupa ce fosta detinuta va fi amprentata si examinata medical, asa cum cer regulamentele.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Maria Vlas iese din inchisoare cu o mie de zile mai devreme, pentru ca executat doua treimi din pedeapsa si in inchisoare s-a ocupat de activitati culturale. O asteapta casa din Bucuresti, unde a fost pentru ultima oara acum doi ani, cand isi astepta sentinta definitiva.
Atunci insa nu putea sa paraseasca localitatea, pe cand acum poate calatori unde vrea. In ceea ce priveste traiul de zi cu zi, mama FNI poate sa-si inainteze dosarul de pensie. Are varsta necesara.
Istoria FNI
Fondul National de Investitii (FNI) a fost o firma infiintata in 1996 de SOV Invest. A functionat ca joc piramidal. In urma prabusirii lui au ramas 318.000 de "investitori" pagubiti.
Cum functiona jocul
Prima cotatie a unitatii de fond a fost de 10.000 de lei vechi. Pe principiul unui joc piramidal, a reusit in doar cinci ani sa-si creasca valoarea unitatii de fond pana la 99.700 lei. Inainte de prabusire, FNI reusise ceva incredibil la vremea aceea: in 1999 multiplicase de 99,7 ori banii investitorilor.
Asa s-au adunat peste 300.000 de "investitori" lacomi care au crezut in miracolul inmultirii banilor de pe o zi pe alta si care uneori isi vindeau lucruri, masini sau case in speranta ca sumele depuse ii vor imbogati.
Cum au disparut banii de la FNI
Dupa analizele care s-au facut asupra dosarului FMI, s-a ajuns la concluzia ca multi dintre banii declarati de Fond n-au existat niciodata. “Investitorii” se imbogateau de fapt doar pe hartie. Dobanzile false care se declarau erau doar pentru a atrage cat mai multi oameni dornici de avutie fara efort.
In alta ordine de idei, banii depusi de cei peste 300.000 de pagubiti s-au evaporat tocmai pentru ca randamentele declarate erau false si o parte din sume au fost retrase “la timp” de cei care au apucat. In realitate, Fondul de Investitii nu investea nimic, ci doar plimba banii dintr-o parte in alta, de la cei care-i depuneau, la cei care-i retrageau.
Totul s-a prabusit in momentul in care nu s-a mai putut acoperi acest sistem piramidal. De asemenea, banii de la FNI au fost scosi de acolo prin companii pe care Fondul le-a cumparat la preturi supraevaluate. Companiile valorau 10.000 de lei si erau cumparate cu 100.000 de lei, de exemplu.
Persoane implicate in acest scandal:
- Sorin Ovidiu Vintu
Din dosarul FNI reiese ca Sorin Ovidiu Vintu ar fi vandut mai multe astfel de companii Fondului National de Investitii, atat personal cat si prin interpusi.
Cand FNI s-a prabusit, s-a descoperit ca peste 90% din fonduri fusesera cheltuite pe astfel de achizitii de firme ieftine cumparate la preturi exorbitante.
Cu putin inainte de prabusire, in anul 2000, Sorin Ovidiu Vintu a retras din Fond mari sume de bani si i-a vandut compania care administra Fondul, Gelsor, Ioanei Maria Vlas, care a devenit ulterior raspunzatoare de prabusirea FNI. Dupa cinci ani de procese, Vintu a fost condamnat la trei ani cu suspendare, dar faptele au fost prescrise intre timp.
- Ioana Maria Vlas
A fost presedinte al SOV Invest, administratorul Fondului National de Investitii. Vlas a fugit din tara in momentul falimentului si a fost data in urmarire generala. S-a predat autoritatilor romane in 2003.
Pe 13 octombrie 2005 a fost condamnata la 20 de ani de inchisoare in cazul FNI, dar a fost eliberata in aprilie 2008. Pe data de 4 iunie 2009, Inalta Curte de Casatie si Justitie a condamnat-o pe Ioana Maria Vlas la 10 ani de inchisoare in dosarul FNI, iar sentinta este definitiva. Din acestia 10, mai avea de executat doar 8 ani din sentinta, deoarece s-au luat in calcul si cei peste 2 ani ispasiti anterior.
- Nicolae Popa
Fost director al grupului Gelsor este considerat „omul-cheie” in scandalul FNI. Fuge din Romania in anul 2000 si este condamnat la 15 ani de inchisoare de Curtea Suprema in iunie 2009, in dosarul FNI. Este arestat in 1 decembrie 2009 de catre Interpol, la Jakarta. Nicolae Popa a fost extradat si pana acum nu exista date care sa confirme ipoteza ca ar fi fost deja adus in tara.
100.000 de pagubiti ai FNI se pregatesc sa ceara executarea statului, insa sentinta are 12.000 de pagini si costa 1000 de euro.