Cine-i nascut in Tepesti si a dat teapa de 50 miliarde de lei vechi? Iata-l

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Fostul director al Gelsor, Nicolae Popa, va fi extradat in Romania in perioada urmatoare. Conform Ministerului Justitiei, presedintele Indoneziei a aprobat, in 25 august, decretul privind inceperea procedurii de extradare.

In 9 decembrie 2009, Ministerul Justitiei a transmis Ambasadei Romaniei la Jakarta, cererea de extradare si documentele justificative, Ministerului Justitiei si Drepturilor Omului din Indonezia.

Totodata, ministerul precizeaza ca, la data de 6 septembrie 2010, a transmis Ambasadei Romaniei la Jakarta o a doua cerere de extradare. Aceasta a doua cerere de extradare s-a solicitat in vederea executarii pedepsei de 12 ani inchisoare, aplicata prin sentinta penala 670 din 6 iunie 2008 a Tribunalului Bucuresti, Sectia I Penala.

Procedura de extradare se face in conformitate cu legea indoneziana, mai arata MJ. Intre Romania si Indonezia nu exista un acord de extradare, insa conform articolului 39 din Legea 1/1979 privind extradarea, in cazul in care presedintele accepta o cerere de extradare, procedura care va fi urmata va fi similara celei in care un astfel de acord ar exista.

Nicolae Popa este omul "cheie" in afacerea Fondului National de Investitii, datorita functiei de fost director al grupului de firme Gelsor si membru al Consiliului de Incredere al Sov Invest, societatea de administrare a FNI.

Citește și
Nicolae Popa
Fostul director Gelsor, Nicolae Popa, prins in Indonezia

Nicolae Popa s-a nascut intr-o localitate cu nume predestinat, care se potriveste de minune cu imaginea pe care o are in prezent: Tepesti, judetul Valcea.

A fost timp de opt ani pe lista celor mai cautati infractori romani, pentru un prejudiciu de aproximativ 50 de miliarde de lei vechi.

Mai exact, conform Politiei Romane, "in calitate de director general al unei societati comerciale a insusit din depozit 65.359 actiuni la valoarea de 25.376 lei/actiune, pe care le-a remis unui intermediar in scopul de a fi vandute la un pret de 765.000 lei/buc., prejudiciul creat fiind de aproximativ 50 de miliarde lei vechi".

Nicolae Popa a fost dat in urmarire internationala in 2002, imediat dupa prabusirea Fondului National de Investitii.

Atunci ar fi trebuit sa fie arestat preventiv, dar a fugit peste granita. Politistii l-au cautat in toata lumea.

Nicolae Popa a fost arestat in 2 decembrie 2009 de autoritatile din Jakarta, Indonezia, dupa ce fusese condamnat de Tribunalul Bucuresti, in 2006, la 15 ani de inchisoare pentru inselaciune, alaturi de Ioana Maria Vlas.

Numele lui a fost invocat si de Traian Basescu, in "lupta" pe care a avut-o in 3 decembrie 2009 cu Mircea Geoana, pentru functia de presedinte al Romaniei.

"Ieri a fost arestat domnul Popa Nicolae, care a devalizat in numele domnului Vantu, Gelsor. (...) Vantu are o problema. Un martor a fost arestat. Cunosc panica unui om care, probabil, l-a sprijinit sa iasa din tara", a spus seful statului.

Anterior, intr-o alta emisiune, Basescu afirmase ca, probabil, cand Sorin Ovidiu Vantu a vorbit despre "conducerea cretina" din ultimii ani s-a referit la faptul ca "nu mai merge FNI-ul, nu mai merge afacerea cu TVA-ul".

La remarca unuia dintre prezentatori, ca persoana vizata de seful statului nu a intrat in puscarie, ci a intrat altcineva in locul acesteia, Basescu a raspuns: "S-ar putea sa aiba surprize!".

De altfel, in 8 decembrie 2009, Vantu nu excludea posibilitatea ca fostul director Gelsor Nicolae Popa sa depuna marturie impotriva sa, spunand ca "orice e posibil". El considera insa ca marturia nu va fi "de culpabilizare" si spunea ca a decis sa se adreseze CEDO, cerand statului roman un leu despagubiri si scuze.

Intrebat daca in urma unei asemenea marturii este posibil ca dosarul FNI sa fie redeschis, cu el inculpat, Vantu declara: "Marturii de culpabilizare a mea? Exclus! Atata timp cat eu v-am spus ca eu nu am furat un leu de nicaieri, ma indoiesc ca cineva... A! De acuzat ma poate acuza o Romanie intreaga sau o planeta intreaga".

Vantu a negat din nou orice legatura intre intalnirea sa cu Mircea Geoana si arestarea lui Popa. El afirma ca regreta arestarea, pentru ca Niclae Popa - fost membru al Consiliului de incredere al Sov Invest - ii era prieten, este un om deosebit si "a intrat in povestea asta absolut nevinovat", condamnarea acestuia la 15 ani de detentie fiind un verdict dat "pe articole de presa, nu dupa cercetari reale".

Sorin Ovidiu Vantu amintea ca in cazul FNI a fost "exonerat" si ca i-au trebuit noua ani pentru a dovedi ca nu are "nicio implicare penala in aceasta operatiune". Despre scandalul BID a sustinut ca a fost unul mediatic.

In iunie 2009, dosarul FNI a ajuns la condamnari definitive. Instanta suprema a mentinut mare parte a cuantumului pedepselor stabilite pentru inculpatii din acest dosar.

Astfel, Ioana Maria Vlas, alaturi de alte 11 persoane, au fost gasite vinovate si obligate sa-i despagubeasca pe cei inselati.

Vlas a ramas cu pedeapsa de zece ani de detentie, pentru inselaciune si abuz in serviciu.

In cazul lui Nicolae Popa, acesta a ramas cu decizia de condamnare la 15 ani de inchisoare pentru inselaciune si delapidare, infractiunea de fals fiindu-i prescrisa.

 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Sorin Ovidiu Vintu, arestat preventiv pentru 29 de zile
Sorin Ovidiu Vintu, arestat preventiv pentru 29 de zile

UPDATE: Judecatorii au decis emiterea unui mandat de arestare preventiva pe numele lui Sorin Ovidiu Vintu. Alaturi de Vintu au mai fost arestati si Octavian Turcan si Alexandru Stoian. Avocatii celor trei acuzati au anuntat ca vor depune recurs.

Fostul director Gelsor, Nicolae Popa, prins in Indonezia
Fostul director Gelsor, Nicolae Popa, prins in Indonezia

Nicolae Popa, unul dintre cei mai cautati romani din ultimii ani, a fost arestat la Jakarta, in Indonezia. El a fost judecat in dosarul prabusirii Fondului National de Investii, alaturi de Ioana Maria Vlas.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.