Incendiul de la blocul Millenium reaprinde controversele la nivel inalt

28-06-2009 00:00


Autoritatile au inceput o ancheta ca sa afle de la ce a pornit focul si, mai ales, cum a fost posibil sa arda cladirea ca o torta.

 

 

Arhitectul sef al capitalei banuieste ca la fatada si la amenajarile interioare s-au folosit materiale de constructie care nu respecta standardele de ignifugare impuse la astfel de cladiri.

Altii critica insasi ideea de a ridica un bloc cu 19 etaje la doi pasi, la propriu, de un monument istoric cum este Biserica Armeneasca.

Acest bloc nu avea ce cauta in aceasta zona, in acest cartier. E langa un monument istoric, de la inceput a creat probleme. La inceput, fundatiile au provocat o surpare a Bisericii Armenesti, iar ce se intampla acum este rezultatul acestei ilegalitati. Trebuie dat jos!
Theodor Paleologu, Ministrul Culturii
Cel mai mare opozant al blocurilor-turn construite intre case este chiar ministrul culturii, care a asistat neputincios la incendiu.

Ministrul spune ca in zona mai exista doua cladiri de acelasi gen, iar altele sunt in constructie: "Platim pentru ilegalitatile care s-au comis si exista o legaturea directa intre inaltimea acestor blocuri construite ilegal si coruptie. Autoritatile locale trebuie sa inteleaga sa nu mai dea asemenea avize."

Primaria sectorului doi sustine insa ca in anii '98 si '99, cand s-a demarat proiectul, firma a obtinut avize si de la Ministerul Culturii, si de la Directia Monumentelor Istorice.

Dar hartiile nu au fost de nici un folos cand a inceput focul. Desi pompierii au intrat in curtea Bisericii Armenesti si au creat o perdea de apa ca sa protejeze acest monument, fragmentele din blocul incendiat au ajuns si pe anexele Bisericii, spune preotul paroh.

De cand au vazut ploaia de foc venind spre ei, locuitorii din zona sunt la fel de speriati.

Soarta cladirii este acum in cumpana. Incendiul nu a afectat se pare, structura de rezistenta din otel, dar reparatiile se anunta extrem de costisitoare.

VIDEO PROTVPLUS.RO