Iadul s-a dezlantuit la Ranca! 6 cabane de lemn, facute scrum!
Cenusa cat vezi cu ochii, in varf de Parang, intr-o zona in care pana marti, se inalta un complex turistic de 4 stele. Sase cabane au picat una dupa alta, macinate de flacari puternice.
Un apel disperat anunta nenorocirea de la Ranca, marti seara, aproape de ora 21.00. Doua masini de pompieri dintr-o localitate apropiata au pornit imediat intr-acolo. Pe drum insa, motoarele au cedat si nu s-au mai putut urni. Iar incendiul cuprinsese deja cabana dupa cabana.
Trei echipaje au fost chemate urgent de la Targu Jiu. Aveau de mers aproape 70 de kilometri, pe un drum plin de curbe. Cand au ajuns in varful muntelui, complexul ardea chiar din temelii.
In cateva zeci de minute, flacarile, care izbucnisera la una dintre cabane, s-au extins la o a doua si le-au cuprins apoi pe toate celelalte patru invecinate. Erau la nici 3 metri departare una de alta. Noroc ca inauntru nu era niciun turist. Intr-una dintre constructii se afla paznicul, care a reusit sa fuga.
Abia dupa sase ore, valvataia a fost domolita. Uimiti de cat de iute s-a extins parjolul, proprietarii se intreaba daca nu cumva cineva le-a vrut raul.
In mod obisnuit, lemnul tratat cu substante ignifuge nu se aprinde doar de la o scanteie, ci de la o sursa serioasa de foc, spun specialistii. Pe de alta parte, dupa ce s-a aprins, arde la fel de intens ca si cel netratat. De altfel, dimineata, cand lucrurile se mai linistisera, incendiul a reizbucnit. Dar pompierii, care abia incepusera sa stranga furtunurile, l-au stins rapid.
Autoritatile au inceput o ancheta, dar deocamdata nu au aflat cauza producerii incendiului. Au fost verificate actele - proprietarii aveau puse la punct toate autorizatiile si erau respectate si distantele dintre cladiri.
La prima vedere, pagubele au fost evaluate la 1 milion de euro de proprietari. Doar trei dintre cele sase cabane erau asigurate.
Pe de alta parte, cei care au constructii in zona se planga ca nu exista hidranti, iar cea mai apropiata unitate de pompieri este la 20 de kilometri.
Constantin Mihutescu, primarul comunei Baia de Fier, care administreaza jumatate din statiune, spune ca el a cerut de mai multi ani Ministerului Apararii aprobari, pentru ca in fosta unitate militara de la Ranca sa fie amenajat un punct de interventie pentru pompieri. N-ar fi primit niciun raspuns pana acum.
Sursa foto: www.rancaonline.ro