In avion cu teroristul! Afla povestea incredibila a unui parasutist roman!


Ultimul update: Luni 29 Octombrie 2012 06:44
Data publicarii: Marti 16 Februarie 2010 00:00
Categorie: Stiri actuale

"Sari sau mori!". Sunt cuvintele terifiante pe care le aude si acum un tanar parasutist de roman aflat duminica intr-un avion deturnat in Portugalia.

Un individ care avea de gand sa prabuseasca aparatul de mici dimensiuni peste un cartier rezidential de langa Lisabona i-a pus pistolul la cap si i-a poruncit si lui si unui coleg instructor sa se parasuteze de la doar 150 de metri inaltime. Poate nu va spune nimic cifra, dar in limbajul specialistilor inseamna "moarte sigura". Romanul, in varsta de 33 de ani, a reusit, insa imposibilul si, inca in stare de soc, ne-a vorbit despre spaima vietii.

A indreptat pistolul catre noi si a spus ca daca nu sarim ne impusca pe amandoi si pe pilot. Colegul meu striga ca nu este spatiu sa sarim cu parasuta. (...) Am zis ca e mai bine sa ies afara pentru ca daca mai stateam cateva secunde in plus ma prabuseam cu ei ca nu mai aveam timp sa sar.
Marius Duta, parasutist
Romanul se afla in avion cand cel care inchiriase aparatul de zbor l-a amenintat pe el si pe ceilalti pasageri ca-i impusca daca nu parasesc avionul. Individul impuscase mortal inainte de a se urca in avion un alt barbat si intentiona sa prabuseasca aparatul intr-o zona rezidentiala.

Povestea uluitoare a lui Marius Duta, instructorul roman de parasutism care a supravietuit deturnarii, s-a scris duminica, in Portugalia. Atunci tanarul a urcat impreuna cu un alt instructor intr-un avion ultrausor pe care un portughez l-a inchiriat, chipurile, ca sa faca niste poze splendide, la inaltime.

Dupa cateva zeci de minute lasa insa aparatul de fotografiat si punea mana pe o arma. I-a amenintat cu ea pe roman si pe colegul lui si i-a obligat sa sara din aparatul care survola imprejurimile Lisabonei. Se intampla la o altitudine incredibil de mica, de numai 150 de metri. In mod normal, altitudinea minima pentru o parasutare in siguranta este de 1200 de metri.

Cu cateva minute inainte ca lucrurile sa o ia razna, si romanul a facut cateva fotografii. In ele se vede pilotul si langa clientul care a declansat nebunia. Cand a urcat in avion, acesta a pus langa scaun o cutie. Erau doua pusti inauntru.

Pasagerul-terorist se numea Jose Oliveira, fost militar de cariera. Pana sa plece spre aerodrom, si-a impuscat vecinul cu care avea o disputa pe o bucata de pamant si si-a aruncat masina in aer.

Linistit, s-a urcat in avionul cu 17 locuri pe care il rezervase cu doua saptamini in urma. In scurt timp, a pornit teroarea. Decis sa prabuseasca aparatul intr-o zona rezidentiala, dar hotarat sa nu isi ucida totusi si colegii de zbor, le-a poruncit romanului si celuilat instructor sa sara cat mai repede. Din cauza altitudinii, acestia au folosit parasutele de rezerva, ca sa aiba macar o sansa.

Oliveira i-a cerut apoi pilotului sa se indrepte spre oras. Totusi, nu se stie cum, pilotul a reusit sa puna mana pe arma atacatorului. Apoi a facut o aterizare fortata langa pista aerodromului. In timp ce aparatul inca inainta spre iarba, a sarit din carlinga. In urma lui, atentatorul s-a sinucis cu cealalta pusca ramasa.

"Cu sange rece, un pilot evita o tragedie in aer, la Lisabona", titreaza ziarele portugheze... Un roman le-a citit plangand.
 

Doliu in SUA! Cinci morti dupa ce un avion s-a prabusit chiar pe aeroport
Atentat cu bomba intr-un restaurant din India. Cel putin noua morti
Alerta antiterorista la Londra! Amenintare cu bomba la bordul unui avion!
VIDEO PROTVPLUS.RO