Conditiile meteo nefavorabile inrautatesc situatia chinezilor protestatari!

19-02-2009 00:00

Situatia se schimba in rau pentru cei 200 de chinezi care picheteaza ambasada tarii lor de la Bucuresti. Nu era de ajuns ca sunt speriati, flaminzi si inghetati. In zori, a inceput sa ninga viscolit.

In aceste conditii vitrege, corturile improvizate stau sa cada, iar lemnele pe care le foloseau asiaticii la foc s-au udat.

Romanii continua sa le duca provizii. Li s-a facut mila de chinezii care au inghetat a zecea zi consecutiv in fata ambasadei Chinei din Bucuresti.

Daca foamea nu i-a chinuit, conditiile meteo le-au dat mari batai de cap protestatarilor.

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta a adus la fata locului doua corturi, care au menirea sa-i protejeze pe chinezii care protesteaza pe o vreme foarte rea. Ascunsi de vantul taios, oamenilor le-a revenit zambetul.

Chinezii au avut joi si un sustinator roman, coleg de santier cu protestatarii. Domnul Iliut vorbeste ebraica, la fel si unii chinezi care au muncit cativa ani in Israel. In sfarsit, reusim sa le aflam durerea. Acestia vor sa plece inapoi in tara lor. In plus, multi dintre ei se plang ca nu si-au primit o parte din banii promisi prin contract.

Cine este de vina trebuie sa stabileasca si Inspectoratul Teritorial de Munca. Numai ca ancheta se desfasoara anevoios, din cauza ca in aceasta problema sunt implicate circa zece firme de constructii si alte zece de recrutare, iar contractele au fost incheiate atat in China, cat si in Romania.

Numarul muncitorilor chinezi cu probleme nu se rezuma doar la cei 200. Potrivit ambasadei Chinei, din cei 3.000 de chinezi care lucreaza in Bucuresti cu forme legale, 1.000 au reclamat ca au probleme la munca. Dintre ei, 209 au ajuns deja inapoi acasa, iar alti 150 se vor duce curand, sprijiniti fiind de autoritatile romane si chineze, informeaza oficialii din ambasada.

In acelasi comunicat de presa transmis joi, acestia sugereaza ca de vina pentru problemele acestor oameni sunt, in principal, firmele de intermediere chineze si romane care i-au adus la munca aici si care nu le mai dau banii cuveniti.

Pe de alta parte, se pare ca cei din ambasada precizeaza ca au incercat sa-i convinga pe acesti oameni sa renunte la protest, insa fara succes.

In acest moment, situatia chinezilor este analizata de echipe de lucru venite din China, din care fac parte si reprezentanti ai firmelor de intermediere, care incearca sa gaseasca solutii.

Tags: proteste, chinezi,


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Neti Sandu, previziuni pentru anul 2021. Ce se va întâmpla cu fiecare zodie în parte

20:05
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
Ce se intampla, doctore?
Ce se întâmplă, Doctore? - Infecția cu SARS-COV 2 și medicația anti-coagulantă

02:55
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26