Ceasuri si bijuterii in valoare de 5 milioane de euro, confiscate
UPDATE: Ce straluceste sau ticaie, valoreaza o avere si sta acum intr-un seif bine pazit din capitala? Raspuns corect: cea mai spectaculoasa captura din acest an a autoritatile romane.
Este vorba despre ceasuri elvetiene, aur si diamante in valoare de 5 milioane si jumatate de euro. Mai multe persoane sunt audiate in acest in dosar "pretios".
Este una dintre putinele dati cand trupele speciale ale politiei capitalei au iesit val-vartej de la sediul central, fara sa insoteasca infractori periculosi. Masina avea la bord cu totul altceva. O servieta si o cutie de carton banala ascund comoara: ceasuri elvetiene, cu aur si diamante.
Cu zece minute inainte de plecare ofiterii s-au echipat, iar armele incarcate cu munitie de razboi au fost puse la indemana. Chiar si pentru trupele speciale destinatia a fost secreta: o banca din Bucuresti, al carei seif va adaposti captura - zeci de bijuterii si sute de ceasuri elvetiene. Valoreaza impreuna cinci milioane si jumatate de euro.
Unele ceasuri sunt editii limitate, iar cele mai ieftine pleaca de la 3-4.000 de euro bucata. Caratele diamantelor iti iau si ele ochii. Procurorii si politistii le-au adunat de la firme din Bucuresti si Mamaia. Opt perchezitii si sase persoane audiate. Acuzatiile sunt grave: evaziune fiscala, spalare de bani si inselaciune.
Cine poarta si cat costa asemenea ceasuri? Bill Clinton e fan Roger Dubuis, pretul pleaca de la 40.000 de euro. Leonardo Di Caprio are Jaeger Le Coultre, pret minim 15.000 de euro. Victoria Beckham apreciaza ceasurile Piaget, de 21.000 de euro sau mai mult. Tom Cruise este innebunit de Audemars Piguet, care pleaca de la 30.000 de euro, iar tenismenul Rafael Nadal e ambasadorul marcii Richard Mille. Ceasurile lor pleaca de la 50.000 si merg pana la 200.000 de euro.
Mecanismul, pe care politistii si procurorii cred ca l-au descoperit, functiona impecabil, ca un ceas elvetian. Pana cand furnizorii micilor comori nu si-au primit banii pe marfa.
Ceasurile plecau din Elvetia, iar bijuteriile din Italia. Ajungeau in Romania, unele declarate, altele nu. De la noi erau exportate fictiv catre un off-shore din Cipru, iar de aici catre o firma fantoma din Uniunea Europeana. Romanii scapau astfel de plata TVA-ului catre stat: un milion de euro. Ramaneau si cu ceasurile si cu diamantele, pe care se banuieste ca le vindeau la negru. Firma off-shore, la randul ei solicita consultanta altei firme, iar aceasta este posibil sa fi trimis banii inapoi catre firmele implicate.
O asemenea valoare le-a dat fiori politistilor de la camera cu corpuri delicte, asa ca mascatii le-au transportat in siguranta. Cu o asemenea suma, depusa in banci, poti sa traiesti ca rentier toata viata si sa primesti 9.000 de euro, fara sa misti un deget. Cand cercetarile si procesul se vor sfarsi, statul va scoate ceasurile, aurul si diamantele la vanzare. Bani sa ai si norocos sa fii sa stii de licitatie, pentru ca piesele adapostite in subsolul bancii sunt cu adevarat exceptionale.