Blocat in desert! Expeditie pana la granita dintre viata si moarte

Ultima actualizare: 24-10-2012 11:53

Despre aventura vietii le va povesti nepotilor exploratorul roman Alin Totorean, care a fost cat pe ce sa sfarseasca in desertul australian, dar a fost salvat dupa un telefon dat in Romania.


Isi propusese sa traverseze Australia pe jos, dar, ramas fara apa si prea departe de orice loc populat, Alin Totorean a cerut ajutor tocmai in tara. Colegii au alertat autoritatile australiene, care l-au gasit dupa trei zile. 

"Peste doua zile, voi lua la pas cale de sute de kilometri toata aceasta ariditate ce stapaneste Australia…Cu siguranta… gatlejul mi se va usca, iar creierul mi se va coace, la peste 50 grade… Timp de aproape trei luni ma voi afla la limita supravietuirii", spunea Alin pe blogul sau cu doar cateva zile inainte de incident.

A plecat spre lacul sarat Amadeus, insa nu si-a luat cu el decat patru litri de apa. A dat peste o zona greu accesibila, pe care s-a chinuit aproape 48 de ore sa o ocoleasca. Din cauza temperaturilor de peste 50 de grade Celsius, a terminat apa mai repede, asa ca a ramas fara provizii.

La doar 10 kilometri de urmatorul punct din care s-ar fi putut aproviziona cu apa, Alin si-a dat seama ca situatia sa nu este una tocmai buna. Era opt dimineata si asta inseamna ca trebuia sa strabata aceasta distanta in cele mai grele conditii. Asa ca a facut cea mai buna alegere. Si-a luat GPS-ul si telefonul si s-a intors pana intr-o zona in care avea semnal. Dupa ce a luat coordonatele locului in care se afla, a sunat in Romania, dupa ajutor.

Politistii din Alice Springs care l-au gasit pe Alin au povestit ca era intr-o stare de deshidratare extrema, nu mai bause si nu mai mancase nimic de trei zile.

Salvatorii l-au preluat cu un elicopter si l-au dus la spital. Alin a fost acum externat si este in afara oricarui pericol. Ba mai mult, spera chiar sa-si poata continua expeditia.

Alin Totorean este singurul roman care a traversat pe jos, in cadrul unei expeditii solitare, desertul Atacama, in portiunea sa cea mai lata. Nu este, insa, singura experienta de acest fel. In 2003, a facut prima expeditie romaneasca solitara in Mongolia, strabatand pe jos 500 de kilometri, iar in 2005, a parcurs 8.500 km in India, filmand si fotografiind.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO