Barajul de la Ogrezeni a fost inaugurat, dar nu e complet functionabil
Barajul de la Ogrezeni, gandit in Epoca de Aur si construit dupa Revolutie, a fost, in sfarsit, inaugurat, dupa 15 ani de lucrari. Nu este insa pregatit sa aduca apa in Bucuresti, ci doar sa apere de inundatii localitatile din zona.
Ca sa bem apa potabila din Arges, constructorii trebuie sa lege barajul de Capitala printr-o conducta de aproape cinci kilometri. Este nevoie de 15 milioane de lei noi din bugetul Primariei Bucuresti. Daca banii se dau la timp, barajul ar putea fi functional in doi ani, spun constructorii.
Barajul pe Arges, de la Ogrezeni, a fost proiectat acum 21 de ani, iar prima galeata de ciment s-a turnat in 1993, cand au inceput lucrarile.
300 de muncitori au pus umarul la ridicarea stavilarelor de beton. A mers greu, iar graficul lucrarilor a fost dat peste cap din lipsa banilor virati cu greu de la bugetul statului.
Deocamdata, barajul de la Ogrezeni e folosit ca stavila in fata suvoaielor. Se afla la 36 de kilometri de Capitala si poate fi o rezerva de apa pentru oras. Daca Bucurestiul este in criza, poate fi alimentat patru, chiar cinci zile de la Ogrezeni.
Investitia a costat 57 de milioane de lei noi. Conducerea Apelor Romane spune ca, dupa ce barajul va intra in functiune si va deveni principala sursa de apa potabila a Capitalei, pretul apei de la robinet ar putea scadea la jumatate. Explicatia e simpla, apa ajunge la furnizori gata filtrata si nu mai e nevoie de alti bani in plus pentru tratare.
Sursa: Pro TV
Etichete: apa, arges, Ogrezeni, inaugurare, baraj, primaria bucuresti,
Dată publicare:
04-12-2008 00:00