A murit Ion Hobana, unul dintre cei mai cunoscuti scriitori romani de S.F
Scriitorul Ion Hobana a murit marti seara, la Spitalul Coltea din Capitala. Potrivit unui comunicat remis Mediafax de fiul scriitorului, Ion Sorin Hobana, cunoscutul cercetator al fenomenului OZN s-a stins dupa o "lunga suferinta".
Ion Hobana s-a nascut pe 25 ianuarie 1931, la Sannicolaul Mare, judetul Timis.
A fost scriitor, ziarist, editor si secretar al Uniunii Scriitorilor.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
La sfarsitul anului 2009, cand se afla in plin lucru la o noua carte, Ion Hobana a fost diagnosticat cu o boala necrutatoare, cu sanse de supravietuire intre 6 si 9 luni, potrivit Mediafax.
A depus eforturi si, chiar daca din septembrie 2010 a fost imobilizat la pat, a reusit sa reziste si sa dea gata pentru tipar, in noiembrie, ultima sa lucrare antuma, "Peste o suta si o mie de ani. O istorie a literaturii franceze de imaginatie stiintifica de la origini pana la 1900" (Editura Academiei).
A avut satisfactia de a o vedea aparuta, ba chiar a trimis cateva exemplare cu autograf prietenilor apropiati, apoi, imediat dupa ce a sarbatorit, pe 25 ianuarie, implinirea a 80 de ani, starea sa s-a inrautatit brusc.
A publicat cinci volume de versuri pentru copii si un roman, "Sfarsitul vacantei", inainte de a se consacra, cu precadere, literaturii SF. A debutat in literatura de gen in 1955, cu povestirea "Glasul marii".
A realizat colectia "Ion Hobana prezinta maestrii anticipatiei clasice" (noua volume, intre 2004 si 2007) si numeroase antologii.
Prozele si studiile lui au aparut in peste douazeci de tari.
Povestirile "Un fel de spatiu" si "Emisiune nocturna" (premiul Conferintei Europene de Science Fiction - Fayence, 1985) au fost incluse in antologiile internationale "Twenty Houses of the Zodiac" (New English Library, 1979), respectiv "The Penguin World Omnibus of Science Fiction" (Penguin Books, 1986).
Avand un vechi si constant interes pentru viata si opera lui Jules Verne, el a tradus opt "Calatorii extraordinare", a publicat zeci de articole si studii si a realizat numeroase emisiuni de radio si televiziune consacrate marelui scriitor.
Monografia "Douazeci de mii de pagini in cautarea lui Jules Verne" (1979, premiul Uniunii Scriitorilor si premiul "Europa Special", decernat la cel de-al cincilea Congres European de Science Fiction - Stresa, 1980) a fost tradusa si publicata in Italia (Editrice Nord, 1981).
Cunoscut cercetator al fenomenului OZN, presedinte al Asociatiei pentru studiul fenomenelor aerospatiale neidentificate (ASFAN - Romania), Ion Hobana a publicat, in colaborare cu Julien Weverbergh, "OZN - O sfidare pentru ratiunea umana" (1971) si "UFO's in Oost en West" (doua volume aparute in 1971-1972 la editura olandeza Ankh-Hermes; volumul al doilea a fost tradus in limbile engleza - Londra si New York -, franceza - Paris, spaniola - Buenos Aires).
Pentru intreaga sa activitate in domeniul SF-ului i s-au decernat marele premiu al Ministerului Culturii si Artei din Polonia (1973), premiul special "Aripile de aur ale fanteziei" (1980) si premiul World F (Brighton, 1984).
Mai multe detalii si pe Mediafax.