Cum se face contestație la Evaluare Națională 2023. Descarcă formularul de contestație

elevi

Elevii care au participat la examenul de Evaluare Națională 2023 au primit rezultatele și au opțiunea de a depune contestații în cazul în care nu sunt mulțumiți de notele obținute.

Potrivit Calendarului Evaluării Naționale 2023, candidații pot completa un formular de contestație disponibil pe site-ul Știrileprotv.ro.

Pentru a depune contestația, elevul și unul dintre părinți trebuie să completeze și să semneze o cerere care include o declarație-tip, prin care confirmă că sunt conștienți că nota rezultată în urma contestației poate fi mai mare sau mai mică decât nota inițială.

Vezi modelul de contestație pentru Evaluare Națională

Citește și
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria
Contestatie evaluare nationala

Perioada în care se pot depune contestațiile pentru Evaluarea Națională 2023 este în intervalul 28 iunie, între orele 16:00-19:00, și 29 iunie, între orele 08:00-12:00. Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, vor fi afișate pe data de 4 iulie 2023.

Procesul de recorectare a lucrărilor se desfășoară în urma contestației depuse la Evaluarea Națională 2023. După recorectare, notele noi sunt comparate cu cele acordate inițial. Dacă există o diferență de notare mai mare de un punct între cele două etape, în plus sau în minus, lucrarea este reevaluată de către alți doi profesori evaluatori.

Reevaluarea se desfășoară în conformitate cu baremul de evaluare și notare stabilit, respectând toate procedurile de evaluare. Nota finală obținută de candidat este cea acordată de a doua comisie de contestații.

Elevii care participă la Evaluarea Națională 2023 au dreptul de a depune contestații în cazul în care nu sunt mulțumiți de notele primite. Evaluarea Națională reprezintă un examen național care evaluează competențele dobândite de elevi pe parcursul învățământului gimnazial. Această evaluare are loc anual, într-o singură sesiune, și este gratuită pentru toți candidații, indiferent dacă provin din învățământul de stat sau particular.

Procesul de evaluare a lucrărilor la Evaluarea Națională 2023 implică următorii pași: 

1. Lucrările scrise sunt aduse la centrul zonal de evaluare de către delegați ai fiecărei unități de învățământ arondate și sunt primite de președintele și secretarul comisiei pe baza unui proces-verbal.

2. Lucrările primite sunt amestecate și grupate în pachete numerotate de la 1 la n.

3. Înainte de corectare, președintele și secretarul comisiei asigură o sesiune de instruire pentru evaluatori, în care se explică modalitatea de evaluare și notare a lucrărilor.

4. Corectarea lucrărilor scrise se efectuează în centrul zonal de evaluare de către doi profesori evaluatori, care lucrează separat în săli desemnate de președintele comisiei. Fiecare sală conține cel puțin trei profesori evaluatori.

5. Lucrările sunt corectate conform baremului unic de evaluare și notare, utilizând un punctaj pe scara 1-100, acordându-se 90 de puncte pentru răspunsurile corecte și complete, iar 10 puncte sunt acordate din oficiu. Fiecare profesor evaluatore stabilește nota prin împărțirea punctajului obținut de elev la 10, fără rotunjire, și o trece pe lucrare.

6. Dacă diferența dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult un punct, nota finală este calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor acordate de cei doi profesori evaluatori. Această notă este cea care se ia în considerare pentru media de admitere în clasa a IX-a.

7. În situația în care diferența dintre notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, lucrarea este recorectată de către alți doi profesori evaluatori desemnați de președintele comisiei, iar nota acordată de aceștia devine nota finală, care este trecută pe lucrare și semnată de președintele comisiei din centrul zonal de evaluare.

Pentru elevii nemulțumiți de notele obținute la Evaluarea Națională 2023, există posibilitatea depunerii contestațiilor conform următoarelor etape:

1. Elevii trebuie să completeze și să semneze o declarație-tip în care menționează că sunt conștienți că nota acordată în urma soluționării contestației poate fi modificată, fie în creștere, fie în descreștere.

2. Declarația-tip trebuie semnată de către elev și de către părinții sau reprezentanții legali ai acestuia în cazul candidaților care nu au împlinit 18 ani.

3. Contestațiile pot fi depuse în intervalul orar 16:00-19:00, pe data de 23 iunie, și între orele 08:00-12:00, pe data de 24 iunie.

4. După depunerea contestațiilor, lucrările vor fi recorectate în conformitate cu baremul de evaluare și notare stabilit, respectând toate procedurile de evaluare. Nota finală acordată de cea de-a doua comisie de contestații devine nota definitivă obținută de candidat la proba respectivă și nu mai poate fi modificată.

Este important ca elevii să urmeze cu atenție procedurile și termenele stabilite pentru depunerea contestațiilor și să fie conștienți de posibilitatea de modificare a notei inițiale în urma soluționării contestației.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
Citește și...
Rombul le-a dat bătăi de cap elevilor din clasa a VIII-a la simulare. „Cum să arăt eu că e romb”
Rombul le-a dat bătăi de cap elevilor din clasa a VIII-a la simulare. „Cum să arăt eu că e romb”

A doua probă a Simulării Naționale pentru clasa a VIII-a i-a pus pe elevi în fața unor subiecte de matematică de dificultate peste medie.  

Rezolvarea subiectelor și baremele la Matematică de la simulare Evaluare Națională 2024. Vezi răspunsurile corecte
Rezolvarea subiectelor și baremele la Matematică de la simulare Evaluare Națională 2024. Vezi răspunsurile corecte

Elevii claselor a VIII-a au susținut astăzi proba la matematică din cadrul Simulării Evaluării Naționale 2024. 

Cât de grele au fost subiectele la matematică de la Simularea Evaluării Naționale 2024. Profesor: „Subiecte de calitate”
Cât de grele au fost subiectele la matematică de la Simularea Evaluării Naționale 2024. Profesor: „Subiecte de calitate”

Profesorii Monica Chivu și Cristian Demian de la Centrul Educațional Unirea au rezolvat live subiectele la matematică și au comentat gradul de dificultate al acestora.  

Recomandări
Primele imagini de la atacul nemilos al rușilor în Odesa. Bilanțul morților a crescut. VIDEO și GALERIE FOTO
Primele imagini de la atacul nemilos al rușilor în Odesa. Bilanțul morților a crescut. VIDEO și GALERIE FOTO

Bilanţul atacului rus cu rachetă în Odesa a crescut marţi la cinci morţi, în urma unui deces la spital, anunţă oficiali, iar dintre cele 28 de persoane rănite în atacul de luni, 23 erau spitalizate în continuare, unele în stare gravă.

De la ce a pornit incendiul din sectorul 1 al Capitalei. Vecinii spun că au văzut acolo oameni ai străzii
De la ce a pornit incendiul din sectorul 1 al Capitalei. Vecinii spun că au văzut acolo oameni ai străzii

Flăcări uriașe au cuprins, luni, un depozit abandonat din sectorul 1 al Capitalei. S-au auzit câteva explozii, spun martorii, iar incendiul ce a urmat s-a văzut din mai multe cartiere.

Experţii ONU susţin că au găsit rămăşiţele unei rachete nord-coreene la Harkov
Experţii ONU susţin că au găsit rămăşiţele unei rachete nord-coreene la Harkov

Resturile unei rachete care a lovit orașul ucrainean Harkov în data de 2 ianuarie proveneau de la o rachetă balistică nord-coreeană.