Admitere liceu 2022. Cum se face repartizarea la licee, pas cu pas
Începând din 4 iulie, elevii care au promovat examenul de la Evaluare Națională 2022 se pot înscrie la liceu. Rpartizarea la liceu se face computerizat pe data de 14 iulie.
În perioada 4-11 iulie elevii care au promovat examenul de Evaluare Națională 2022 trebuie să completeze fișa de admitere la liceu. Pe 14 iulie, elevii vor afla la ce liceu au fost repartizați.
Admiterea la liceu se face pe baza mediei obținute la examnele de la Evalure Națională și pe baza mediei generale din cei patru ani de școală, fără concursuri.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Cum se calculează media de admitere la liceu
Formula de calcul a mediei pentru repartizare la liceu este următoarea:
MA = 0,2 x ABS + 0,8 x EN
unde:
MA = media de admitere
ABS = media generală de absolvire a claselor V-VIII
EN= media generală obținută la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a
Cum se completează fişa de admitere la liceu în 2022
Completarea fișei de admitere la liceu în 2022 se va face de către cadindat în prezența părinților sau a reprezentanților legali și a dirigientelui clasei. Aceștia, împreună cu candidatul, vor semna fișa de admitere la liceu,
Candidații și părinții trebuie să aibă mare grijă în momentul în care completează fișa de admitere la liceu, deoarece trecerea greșita a codurilor duce la o repartizare nedorită.
Potrivit broșuri de admitere la liceu în 2022, elevii trebuie să țină cont de următoarele reguli în momentul în care completează opțiunile dorite:
• Completează pe primele locuri opţiunile pe care le doreşti cel mai mult, chiar dacă nu eşti sigur că media îţi permite să intri la aceste opţiuni.
• Continuă cu opţiuni care ţi-ar plăcea, apoi opţiuni la care nu te-ar deranja să fii repartizat.
• Încheie cu opţiunile cele mai puţin dorite, dar pe care trebuie să le enumeri pe fişă, pentru siguranţă.
• Nu completa o opţiune nedorită înaintea unei opţiuni dorite! Prima opţiune este şi prima luată în considerare pentru fiecare elev.
• Completarea unui număr mare de opţiuni pe fişa de admitere nu îți poate dăuna în niciun fel – oricum intri la prima opţiune a ta la care mai sunt locuri disponibile.
Exemple de situații în care elevii trebuie să aleagă liceele la care vor să se înscrie
Exemplu 1
Andrei are media de admitere 8,93 iar Matei are media 8,91. Algoritumul de repartizare a ajuns la Andrei. La prima opțiune a lui Andrei (999) nu mai sunt locuri, dar la a doua (777) mai este un loc.
Întrebare: La care specializare Intră Andrei?
Răspuns: La specializarea 777
Exemplu 2
Pe Florin îl atrage foarte mult specializarea 777, dar nu e sigur că are media destul de bună pentru a intra. A doua opțiune este specializarea 888, unde e sigur că media îi permite să intre
În ce ordine trebuie să treacă Florin opțiunile pe fișă?
Prima opțiune a lui Florin este 777, apoi 888. Ar fi o greșeală ca prima opțiune să fie 888, deorece nu ar intra la 777, deoarece 888 va fi evaluată de către soft înainte de 777.
De asemenea, Florin trebuie să treacă pe fișă și multe opțiuni în afară de 777 și 888, începând cu cea care-i place cel mai mult și terminând cu cea mai puțin dorită.
Algoritmul de repartizare la liceu în 2022
Softul de admitere ia fiecare elev pe rând, pornind de la candidatul care are cea mai mare medie și continuând în ordine descrescătoare.
Softul examinează prima opțiune de pe fișă a candidattului.
În cazul în care mai sunt locuri disponibile, candidatul este repartizat la acea specializare, dacă nu mai sunt locuri, softul trece la a doua opțiune, și dacă este nevoie va trece la a treia opțiune și tot așa, până se găsește o specializare cu locuri disponibile.
În cazul în care se trece în acest fel prin toate opțiunile din fișă dar nu mai sunt locuri disponibile la niciuna, elevul rămâne nerepartizat.
Cum se face departajarea în cazul candidațiilor care au medii egale
În cazul în care doi candidații au medii de admitere egale, repartizarea acestora se va face ținând cont de următoarele:
• media obţinută la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a
• media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a
nota obţinută la proba de limba şi literatura română la Evaluarea Naţională
• nota obţinută la proba de matematică la Evaluarea Naţională
• nota obţinută la proba de limbă maternă la Evaluarea Naţională, respectiv nota de la proba de verificare acunoştinţelor de limbă maternă în cazul candidaţilor care solicită înscrierea la unităţi de învăţământ cu predare în limba minorităţilor naţionale
Exemple de completare a opțiunilor pe fișa de admitere la liceu în 2022
În cazul în care candidatul vrea să tracă prima opțiune Colegiul Național Gheorghe Lazăr-sepcializarea filologie care în broșura de admitere are codul 105, elevul va pune pe prima poziție codul 105.
Dacă a doua opțiune este Colegiul Național Sfântul Sava, specializarea filologie, cursuri de zi, care are codul 273, atunci pe poziția a doua elevul va trece 279.
Calendar admitere la liceu 2022
30 iunie 2022: Depunerea declarațiilor de către părinții sau reprezentanții legali ai candidaților care optează pentru stabilirea mediei la evaluarea națională fără a lua în calcul rezultatul la proba de limbă și literatură maternă, la secretariatele unităților de învățământ de proveniență
1 iulie 2022: completarea de către secretariatele școlilor a fișelor de înscriere cu numele/codul unității de învățământ gimnazial, cu datele personale ale absolvenților clasei a VIII-a, cu mediile generale de absolvire, cu notele și mediile obținute la evaluarea naționala din clasa a VIII-a, cu mediile de admitere, prin preluarea acestora din aplicașia informatică centralizată.
4-5 iulie: Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către candidații care solicită întrarea pe locurile speciale pentru rromi și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, la unitatea de învățământ.
Introdcerea în baza de date computerizată a datelor din fișele de înscriere, verificarea de către părinți și candidați a corectitudinii datelor din fiș alistată de calculator, corectarea eventualelor greșeli în baza de date
computerizată și listarea fișelor corectate din calculator
7 iulie: Repartizarea candidaților pe locurile speciale pentru rromi și comunicarea rezultatelor candidaților.
Repartizarea candidaților pe locurile speciale pentru rromi se face computerizat într-o sesiune distinctă, în ordinea descrescătoare a mediei de admitere și pe baza opțiunilor completate în fișa de înscriere.
4 – 11 iulie 2022: Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a
4 – 11 iulie 2022: Verificarea de către părinți și candidați a corectitudinii datelor din fișa listată de calculator, corectarea eventualelor greșeli în baza de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator, operațiuni ce se vor realiza utilizând aplicația informatică centralizată.
12 iulie 2022: Termenul-limită pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere la centrul de admitere județean/al municipiului București, precum și a listei absolvenților care nu participă la repartizarea computerizată, prin confirmarea operațiunilor specifice în aplicația informatică centralizată.
12 iulie 2022: Transmiterea bazei de date de la centrele de admitere județene/al municipiului București la Centrul național de admitere prin confirmarea, de către acestea, a finalizării operațiunilor specifice, în aplicația informatică centralizată.
13 iulie 2022: Verificarea și corectarea eventualelor erori din bazele de date, precum candidați aflați în baza de date pentru admiterea computerizată și care au fost deja admiși la liceele la care se susțin probe de aptitudini etc., de către Comisia națională de admitere și comisiile de admitere județene/a municipiului București; transmiterea modificărilor la comisia națională.
13 iulie 2022: Corectarea erorilor și confirmarea încheierii modificărilor în aplicația informatică centralizată.
14 iulie 2022: Repartizarea computerizată în învățământul liceal a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2022 – 2023.
14 iulie 2022: Comunicarea rezultatelor candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal.
Afișarea în unitățile de învățământ gimnazial a listei cu locurile neocupate în unitățile de învățământul liceal din județ/municipiul București.
15 – 20 iulie 2022: Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați.
20 iulie 2022: Transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere.
21, 22 și 25 iulie 2022: Rezolvarea de către comisia de admitere județeană/ a municipiului București, a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată
Vezi în partea de jos a articolului, modelul de fișă pentru înscriere la liceu