Rezultatele de la Evaluarea Națională au arătat cât de puțină carte fac copiii de la țară: ”Este și vina pandemiei”
Rezultatele de la Evaluarea Națională au arătat încă o dată cât de puțină carte fac copiii de la țară. Anul acesta, 37% dintre aceștia au luat o notă mai mică de cinci la examen.
Totul, după ce pandemia a adâncit diferența de nivel dintre urban și rural. În sate, copiii sunt trimiși la muncă, prea puțini au calculatoare, iar dascălii lor nu sunt dintre cei mai bine pregătiți.
La 65 de kilometri de București, în comuna Curcani, doar 17 elevi din cei 29 înscriși în clasa a opta au susținut Evaluarea Națională. Unii au rămas cu corigențe, alții au abandonat cu totul școala.
Roberto, de exemplu, a luat 4,30 la română și patru la matematică.
Roberto: "Sincer să fiu, nu prea am pus mâna să învăț, câteva zile acolo. A fost complicat anul acesta, unii profesori nu știau să intre online, alți copii nu intrau deloc la ore.”
Am stat de vorbă și cu Mario, elevul care a reușit să obțină cea mai mare medie din localitate: 6,30.
Mario: ”Am făcut meditații la matematică, dar chiar și așa nu am reușit să iau notă foarte mare. Este și vina pandemiei. Dacă făceam față în față de la începutul anului cred că puteam să iau o notă mult mai mare.”
Potrivit Ministerului educației, un sfert dintre elevi au luat sub 5 la Evaluarea Națională, în condițiile în care 41 la sută dintre participanții la examene sunt din mediul rural, iar dintre ei numai 4 % procente au luat o notă mai mare de nouă.
Marian Staș, expert în educație: "Această scoală pe care copilul o face acum nu mai corespunde cu felul în care copiii de la țară funcționează. Ei nu sunt proști, săracii de ei, problema lor este de inadecvare a sistemului educațional la nevoile lor. Au nevoie să își consolideze încrederea în sine, stima de sine, curajul de a se afirma."
"Vreau în Clasa a 9-a", programul lansat de World Vision este însă dovada că elevii din mediul rural pot face perfomanță. Sute de copii susținuți din clasa a noua până astăzi au dat Bacalaureatul în procent de 98 la sută.
Andreea a avut această șansă acum câțiva ani.
Andreea Drăghici: "Eu lucrez în cercetare, sunt biolog și de fiecare dată mă gândesc că atât World Vision, cât și toți ceilalți oameni pe care i am întâlnit au avut un impact și au pus acolo o cărămidă în evoluția mea."
Mihaela, World Vision: "Până acum un an și un pic, practic, fiecare copil primea 250 de lei care se transformă în ajutor pentru transport, pentru hrană și o bursă lunară pe care i-o dăm fiecărui copil prin care să își acopere acele cheltuieli minime. Acum bursa de transport va fi de 350 de lei."
Abandonul școlar după clasa a opta în mediul rural este de aproape 30 la sută față de media de nouă la sută în Uniunea Europeană. La noi multe familii nu își permit costul școlii.
Sursa: Pro TV
Etichete: scoala, rezultate, Evaluare Nationala 2021,
Dată publicare:
01-07-2021 20:34