Europarlamentare 2024. De la un partid împotriva îmbâtrânirii până la bere plafonată: campania partidelor ”excentrice”

Uniunea Europeana
Getty

Rata scăzută de participare, existenţa circumscripţiilor unice în majoritatea ţărilor, absenţa unui prag electoral transformă alegerile pentru Parlamentul European, într-un teren fertil pentru partide cu propuneri excentrice, scrie EFE.


Propuneri care variază de la plafonarea preţului la bere la nivel comunitar până la oficializarea esperanto ca limbă comună a Uniunii Europene (UE), trecând prin altele care contravin direct drepturilor omului şi care includ legalizarea violenţei sexiste în mediul familial sau interzicerea bărbaţilor scunzi de a avea locuri de muncă de calitate.

Uneori, extravagant este chiar numele formaţiunilor: în Suedia, Partidul Puiului Malefic, care se autodefineşte drept "un partid de tot râsul", se prezintă la alegerile europene cu un program în patru puncte, în care cere mai multă libertate pentru utilizatorii de internet şi flexibilitate în utilizarea conţinutului digital protejat prin drepturi de autor.

Alteori, ceea ce este neobişnuit este atât numele, cât şi persoana din spatele unei candidaturi, cum se întâmplă în Spania cu "influencerul" şi agitatorul politic Alvise Perez, cu mulţi adepţi pe reţelele de socializare şi care conduce lista "Petrecerea s-a încheiat'', constituită ca o adunare a alegătorilor.

Un partid împotriva îmbătrânirii

Citește și
O adolescentă a fost vândută de tatăl ei unor bărbaţi care-şi căutau „neveste”. Reacția polițiștilor când fata le-a cerut ajutorul

În Germania, partidul satiric Die Partei (Partidul), înfiinţat în 2004 de redactorii unei reviste satirice germane, propune "soluţia celor două state" pentru Germania sau stabilirea preţului berii în Europa la trei euro pentru o jumătate de litru. La ultimele alegeri europene din 2019, Partidul a reuşit să trimită la Bruxelles doi europarlamentari.

Însă cea mai ciudată propunere la scrutinul european din Germania vine de la Partidul pentru Cercetare Medicală Convenţională pentru Întinerire, care afirmă că "îmbătrânirea va fi în curând vindecabilă".

Esperanto, limba oficială a UE

În Franţa, una dintre cele mai stranii candidaturi la aceste alegeri este lista "Esperanto limba comună", care solicită promovarea învăţării acestei limbi şi oficializarea acesteia ca limbă comună a UE datorită... naturii sale echitabile.

Există, de asemenea, lista "Palestina liberă" şi o alta numită "Franţa liberă", care pledează pentru ieşirea ţării din UE sub conducerea cântăreţului Francis Lalanne, foarte controversat pentru poziţiile sale antivaccin şi antiştiinţă, şi a comediantului Dieudonne, condamnat pentru antisemitism şi însuşire de active corporative.

"Libertatea de a practica pacea"

În Italia, există mai multe aşa-numite liste "Frankenstein" care reunesc până la 19 partide sub un singur simbol, singurul care poate fi marcat cu o cruce pe buletinul de vot.

Este cazul listei "Libertate", condusă de Cateno De Luca şi noul său partid, "Sudul cheamă Nordul".

Ciudat este că sloganul său, "Mai puţină Europa, mai multă Italia", este identic cu cel folosit în această campanie electorală de Liga lui Matteo Salvini şi, de asemenea, primul punct al programului se intitulează: "Libertatea de a practica pacea".

Femeile să poată vota doar după menopauză

În Polonia, la alegerile europene candidează şi partidul de extremă dreaptă KORWiN, numit astfel după însuşi liderul său, Janusz Korwin-Mikke, politician anti-establishment şi libertarian, care a fost deputat în parlamentele polonez şi european.

Korwin neagă existenţa Holocaustului, simpatizează cu expansionismul rus şi este de acord cu pedepsele fizice aplicate de părinţi copiilor şi de soţi soţiilor. Totodată, Korwin pledează pentru plata unui salariu mai mic pentru femei - în opinia sa, femeile sunt mai puţin inteligente şi ar trebui să poată vota doar când ajung la menopauză -, şi ca bărbaţii scunzi să primească cele mai proaste locuri de muncă.

Partidul condus de Prinţesa Leia

În Finlanda, Partidul Adevărului (ultranaţionalist), o formaţiune marginală al cărei obiectiv programatic principal este desfiinţarea "reţelei mafiote oficiale", prezintă lista cea mai excentrică.

Singura formaţiune deschis prorusă din Finlanda, Partidul Adevărului are o singură candidată pentru postul de europarlamentar, Jaana Kavonius, dar care nu este şi preşedinta partidului. Kavonius este dată în urmărire de justiţia din ţara sa, fiind acuzată de 34 de infracţiuni de calomnie, insulte şi hărţuire.

Într-una din ultimele sale apariţii publice, Kavonius a participat la o demonstraţie anti-establishment îmbrăcată ca Prinţesa Leia din Războiul Stelelor - având asupra sa inclusiv faimoasa sabie laser - pentru a denunţa presupusa corupţie a statului şi "numeroasele ilegalităţi" ale UE. 

Articol recomandat de sport.ro
Șeful arbitrilor de la UEFA, verdict după penalty-ul controversat din Slovacia - România
Șeful arbitrilor de la UEFA, verdict după penalty-ul controversat din Slovacia - România
Citește și...
Europarlamentarele transformă extremiștii într-o forță de temut și zguduie Franța. Macron ”joacă poker” cu viitorul țării
Europarlamentarele transformă extremiștii într-o forță de temut și zguduie Franța. Macron ”joacă poker” cu viitorul țării

După anunțarea rezultatelor la alegerile pentru Parlamentul European, Ursula von der Leyen a început negocierile pentru conducerea Comisiei Europene şi se declară deschisă mai multor înţelegeri.  

Figuri exotice din Parlamentul European. Un extremist respins chiar și de extremiști și un militant pentru ”dreptul de a urî”
Figuri exotice din Parlamentul European. Un extremist respins chiar și de extremiști și un militant pentru ”dreptul de a urî”

În timp ce atenţia s-a concentrat pe câştigurile extremei drepte în alegerile pentru Parlamentul European, unii candidaţi anti-sistem declaraţi, de stânga şi de dreapta, sunt pregătiţi să îşi ocupe locurile la Strasbourg.

Donald Tusk și Coaliția Civică, câștigătorii europarlamentarelor din Polonia. Ce indică însă ascensiunea extremei dreapta
Donald Tusk și Coaliția Civică, câștigătorii europarlamentarelor din Polonia. Ce indică însă ascensiunea extremei dreapta

Donald Tusk și Coaliția Civică au câștigat alegerile europarlamentare din Polonia, printr-o victorie în premieră asupra opoziției din Polonia.

Recomandări
Lasconi îi propune lui Ciucă să susţină proiectul USR: „Aş vrea să cântărească bine ceea ce se întâmplă”
Lasconi îi propune lui Ciucă să susţină proiectul USR: „Aş vrea să cântărească bine ceea ce se întâmplă”

Preşedintele USR, Elena Lasconi, i-a transmis, sâmbătă, un mesaj preşedintelui PNL, Nicolae Ciucă, afirmând că liderul liberal ar trebui "să cântărească bine" ceea ce se întâmplă în acest moment în ţară şi "să vină să susţină proiectul USR".

 

Laura Codruța Kovesi atenționează Austria, țară despre care crede că ar putea compromite anchetele EPPO
Laura Codruța Kovesi atenționează Austria, țară despre care crede că ar putea compromite anchetele EPPO

Procurorul-şef european Laura Codruţa Kovesi atenţionează Austria în legătură cu o propunere de modificare a Codului de procedură penală ce ar putea împiedica anchetele EPPO.

"Dragonul" e gata de luptă. Radu Drăgușin, mesaj categoric înaintea meciului cu Olanda: "O să dăm totul pe teren"

Radu Drăgușin, 22 de ani, cel mai bine cotat fotbalist român al momentului, e pregătit pentru următorul meci de la EURO 2024, cel cu Olanda, din optimile de finală ale competiției.