“Nu înțeleg cum putem fi atât de relaxați când Rusia se apropie de Dunăre. Oare nu ne mai place Dobrogea?” | INTERVIU
Românii nu au niciun motiv “să stea relaxați” în privința războiului din Ucraina, în care o mare putere ca Rusia “vine aproape de Gurile Dunării, vorbește amenințător, și te-ai mai și ars de nu știu câte ori în istorie”.
“Eu chiar îi întreb pe români dacă ne mai place Dobrogea”, a declarat Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al Parlamentului European, într-un interviu pentru Știrile PROTV, realizat de Camelia Donțu.
“Când vine o putere aproape de tine, aproape de Cheile Dunării, și mai și vorbește amenințător, și te-ai mai și ars de nu știu câte ori în istorie, nu înțeleg cum suntem a atât de relaxați în privința asta, pur și simplu nu înțeleg. Poate pentru că am trecut prin prea multe crize, poate că nu mai ne dăm seama de de pericol, nu-mi dau seama…”, a spus Ștefănuță.
“Situația de acum este ultra-periculoasă pentru România”
Camelia Donțu: Cât de periculos este acest război din Ucraina pentru noi?
Nicu Ștefănuță: “Este extrem de periculos. Președintele Băsescu a spus la un moment dat foarte clar că situația în care rușii ajung până la Cheile Dunării (n.r. – referire la gurile de vărsare) este pentru noi dramatică.
Eu chiar întreb românii dacă ne mai place Dobrogea sau nu, pentru că în condițiile în care Marea Neagră devine un un lac rusesc, ești complet irelevant în zona asta a Mării Negre, ca țară.
Poți să fii foarte ușor pusă într-o situație de “neutralitate”- cum a fost Moldova - care practic te sterilizează, te face irelevant. După mine, situația este ultra-periculoasă. Sincer, nu văd o altă problemă mai mare decât cea de securitate în acest moment. (..) Cum ne permitem să fim atât atât de relaxați? Chiar nu înțeleg.”
„Degeaba avem nu știu ce sisteme Patriot, dacă nu avem o armată profesionistă. Altfel, vom ajunge să capitulăm foarte rapid”
Nicu Ștefănuță a subliniat că este extrem de important pentru România să absoarbă banii oferiți de Uniunea Europeană prin PNRR. Fondurile UE ne ajută să ne dezvoltăm infrastructura, care este vitală nu doar pentru dezvoltare economică, ci și pentru a ne putea apăra eficient, în caz de nevoie, a explicat el.
Nicu Ștefănuță: “Infrastructura pusă la punct din bani europeni s-ar putea să fie ultimul tren al dezvoltării noastre. Infrastructura înseamnă drumuri, trenuri, infrastructura spitalicească și cea educațională și școlară.
Apoi, trebuie pusă armata la punct, dar nu la modul cum s-a făcut până acum, pentru că dacă întrebi soldații obișnuiți, ei spun că încă trag cu arme de acum 30-40 de ani.
Degeaba avem nu știu ce sisteme Patriot, și mai știu eu ce, pe care le-am achiziționat, dacă nu avem cu cine să le folosim. Dacă nu avem o armată profesionistă, bine ținută, bine hrănită, bine îmbrăcată, vom ajunge în situația în care vom capitula foarte rapid.
Scuze că spun asta, România are experiență lungă în capitula repede, deci trebuie să ne pregătim, dacă vrem să rămânem în continuare o țară independentă și o țară care își decide singură destinele în cadrul Europei Unite. (...)
Refacerea liniilor de tren este și o necesitate a NATO. Logistica, infrastructura, sunt super importante, și chiar ne-a făcut un pic de shaming, ne-a bătut obrazul NATO săptămâna asta, zicând "vedeți că stați prost la șine", și o să fim ca în filmul ăla, California Dreaming, în care se oprea un convoi NATO undeva prin Bărăgan.”
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, NATO, romania, armata,
Dată publicare:
02-04-2025 13:37